Svijet

Džonson: Nećemo napustiti narod Hong Konga

Džonson: Nećemo napustiti narod Hong Konga
Foto: Tanjug/AP arhiva | Džonson: Nećemo napustiti narod Hong Konga

LONDON - Velika Britanija neće napustiti narod Hong Konga ukoliko Kina uvede nacionalni zakon o bezbjednosti koji je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Pekinga prema sporazumu iz 1984. godine, rekao je danas premijer Boris Džonson.

"Hong Kong je uspješan jer je njegov narod slobodan", napisao je Džonson u "Timesu".

On je dodao da će Kina, ukoliko nastavi sadašnju akciju, "biti u direktnom konfliktu sa svojim obavezama iz zajedničke deklaracije, pravno obavezujućeg sporazuma koji je registrovan u UN".

Kineski parlament prošle sedmice je usvojio odluku o izradi zakona za Hong Kong protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog miješanja. Prvi put bi agenti kineskih bezbjednosnih službi mogli da budu stacionirani u ovom gradu.

"Mnogi ljudi u Hong Kongu strahuju da je ugrožen njihov način života, a Kina je obećala da će ga podržati", rekao je Džonson.

On je napomenuo da Britaniji savjest ne dozvoljava da "slegne ramenima i okrene se" ukoliko Kina nastavi realizaciju ovog plana.

"Umjesto toga, mi ćemo poštovati svoje obaveze i ponuditi alternativu", rekao je britanski premijer.

Džonson je ponovio obećanje Britanije da će ljudima iz Hong Konga koji posjeduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji.

Oko 350.000 stanovnika Hong Konga posjeduje britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije, rekao je Džonson.

"Times" piše da se britanski Nacionalni savjet za bezbjednost juče saglasio da se izvrši "rebalans" odnosa Velike Britanije i Kine.

London je juče upozorio Peking da odustane od uvođenja nacionalnog zakona o bezbjednosti u Hong Kongu jer time rizikuje da uništi jedan od dragulja azijske ekonomije i naruši ugled Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije