Svijet

Pratite nas na Google news

Džonson: Nema ako, nema možda, izlazimo iz EU

Džonson: Nema ako, nema možda, izlazimo iz EU
Foto: Tanjug/AP | Džonson: Nema ako, nema možda, izlazimo iz EU
Tanjug

LONDON - Britanija će napustiti Evropsku uniju do 31. januara, poručio je danas premijer Boris Džonson poslije ubjedljive pobjede na izborima.

"Završićemo sa Brexitom na vrijeme, do 31. januara, nema ako, nema ali, nema možda", istakao je Džonson, obraćajući se oduševljenim pristalicama.

Obećao je da će raditi "dan i noć" da se oduži za povjerenje glasača poslije, kako je kazao, istorijske pobjede.

U pobedničkom govoru Džonson je iskoristio fraze "uspjeli smo" i "svanula je nova zora" za zemlju, koje je upotrebio i Toni Bler kada je 1997. godine došao na vlast, primjećuje BBC.

Džonson je zahvalio i laburističkim glasačima od kojih su mnogi prvi put na izborima podržali torijevce, obećavši da će predvoditi "narodnu vladu".

"Možda namjeravate da se vratite laburistima, a ako je tako, počastvovan sam što ste imali povjerenja u mene, i nikada vašu podršku neću uzeti zdravo za gotovo. Moja misija će biti da radim dan i noć, punom brzinom, da bih dokazao da ste bili u pravu kada ste ovog puta glasali za mene, i kako bi zadobio vašu podršku i u budućnosti", kazao je Džonson.

On je naveo da narod želi promjene i da ne smije da ga iznevjeri.

Naglasio je da najveća konzervativna većina od 80-ih znači potvrdu da izlazak Britanije iz EU predstavlja volju britanskog naroda.

Britanski premijer je rekao da njegova vlada mora da predstavlja "svaki ćošak" Britanije.

Džonson je rekao i da su konzervativci napravili veliki uspjeh i "otkočili zastoj".

Britanija će sada moći da "obavi Brexit", rekao je Džonson, koristeći slogan iz kampanje.

Džonson je u šaljivom tonu završio govor, rekavši: "Ali, prvo, moji prijatelji, hajde da obavimo doručak", prenosi BBC.

Prema posljednjim podacima, konzervativci su osvojili 364 od 650 mjesta u parlamentu, laburisti 203, Škotska nacionalna partija 48, Liberalne demokrate 11, Demokratska unionistička partija osam.

Šin Fejn će imati sedam poslanika, velška stranka Plajd Kamri četiri, socijaldemokrate dva, a Zelena partija jednog.

To znači da će torijevci imati najveću većinu u Vestminsteru od izborne pobede "čelične lejdi" Margaret Tačer 1987. godine.

Laburisti su se, s druge strane, suočili sa najvećim porazom od 1935. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije