Svijet

Džonson: Plan Mejove moralno i intelektualno poniženje

Džonson: Plan Mejove moralno i intelektualno poniženje
Foto: Arhivska fotografija | Džonson: Plan Mejove moralno i intelektualno poniženje

LONDON - Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson pozvao je premijera Velike Britanije Terezu Mej da odustane od svog prijedloga za Brexit.

"Ovo je trenutak da se promijeni kurs pregovora i ispune ambicije i potencijal Brexita", napisao je Džonson u "Daily Telegraphu".

Džonson, koji se povukao u julu sa mjesta ministra, opisao je plan Mejove kao "moralno i intelektualno poniženje Velike Britanije". "Takozvani plan `Čekers` ostaviće zemlju na pola u EU, a na pola van nje, odnosno zadržaće najgore od obje strane", kaže Džonson.

On je podsjetio da se Velika Britanija pridružila EU 1973. godine, što je suštinski bio "oblik vazalnog odnosa".

U tekstu "Moj plan za bolji Brexit" Džonson zagovara sporazum o trgovini sličan onom sa Kanadom, a prijedloge EU u vezi sa Sjevernom Irskom opisao je kao "ekonomsku aneksiju dijela Ujedinjenog Kraljevstva".

Džonsonov plan dobio je podršku drugih "pobunjenika" kao što je konzervativac Džejkob Riz-Mog, koji traže dublji raskid sa EU.

"Ovo je šansa za Veliku Britaniju da postane dinamičnija i uspješnija, a upravo je to ono što naši partneri u EU žele da obuzdaju", ističe Džonson.

Više od dvije godine nakon referenduma iz 2016, Velika Britanija, njeni političari i poslovni lideri i dalje su duboko podijeljeni oko Brexita, podsjeća list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije