Svijet

Izglasan zakon o Brexitu, ali poslanici odbacili vremenski okvir

Izglasan zakon o Brexitu, ali poslanici odbacili vremenski okvir
Foto: Tanjug/AP | Džonson dobio podršku parlamenta, izglasan zakon o Brexitu

LONDON - Britanski poslanici podržali su prijedlog zakona o Brexitu premijera Borisa Džonsona, ali su odbili da bude usvojen u roku od tri dana u donjem domu parlamenta.

Prvobitno je 329 poslanika glasalo za to da se predlog zakona o povlačenju Britanije iz EU pošalje na dodatni pregled i radi mogućih amandmana, a 299 je bilo protiv, prenio je AP.

Poslanici su potom većinski odbili pokušaj vlade da se po brzom postupku usvoji zakon u roku od nekoliko dana.

Vlada je tražila da donji dom parlamenta odobri prijedlog zakona do četvrtka, 24. oktobra, i da se on potom pošalje u gornji dom parlamenta, kako bi postao zakon prije 31. oktobra.

Na taj način, Britanija bi mogla da napusti EU u zakazanom roku.

Međutim, protiv kratkog vremenskog roka, kojim bi se donjem domu parlamenta dala samo tri dana da debatuje o zakonu, glasala su 322 poslanika, dok je 308 bilo "za".

To znači da će biti skoro nemoguće da Džonson ispuni obećanje da izvede Britaniju iz EU 31. oktobra, navodi AP, dodajući da poslanici traže više vremena da pregledaju zakon.

AP napominje da Džonson ima dva izbora - da pristane da poslanicima da više vremena, što znači da će doći do odlaganja Brexita najmanje za nekoliko nedjelja, ili da povuče zakon i pokuša da izdejstvuje da poslanici glasaju za raspisivanje izbora.

U oba slučaja, EU mora da se saglasi o odlaganju Brexita, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije