Svijet

Džonson podlegao pritisku, protjeruje Huavej

Džonson podlegao pritisku, protjeruje Huavej
Foto: Tanjug/AP | Džonson podlegao pritisku, protjeruje Huavej

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson naredio je danas da se domaće kompanije do 2027. godine u potpunosti oslobode kineskog Huaveja kao dobavljača opreme za britansku 5G mrežu do 2027.

Britanski savjet za nacionalnu bezbjednost (NSC), kojim predsjedava Džonson, odlučio je danas da zabrani kupovinu 5G komponenata od Huaveja počev od kraja ove godine i da naloži uklanjanje postojeće Huavejove opreme za 5G mrežu do 2027. godine.

Prenoseći ovu vijest, agencija Rojters navodi da Džonson rizikuje da izazove gnjev Kine jer je najavio da najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme više nije dobrodošao.

Sedmogodišnji rok za "čišćenje" preostale opreme Huaveja obradovaće britanske telekom-operatere kao što su Britiš telekom, Vodafon i Tri, koji su strahovali da će biti prisiljeni da potroše milijarde funti kako bi brže izbacili opremu kineskog giganta iz svojih mreža, ocjenjuje Rojters.

Ipak, ova odluka će odložiti uvođenje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sjedinjene Države, podsjeća britanska agencija, već dugo vrše pritisak na Džonsona da poništi prethodnu odluku iz januara ove godine kojom je odobrio ograničeno učešće Huaveja kao dobavljača opreme za 5G.

Pored toga, London je zabrinut i zbog dešavanja u Hongkongu i percepcije da Kina nije iznijela cijelu istinu u pogledu izbijanja pandemije virusa korona, dodaje Rojters.

Britanskim telekom kompanijama će takođe biti naloženo da u naredne dvije godine prestanu da koriste Huavejovu opremu u širokopojasnoj mreži fiksne telefonije, dodaje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije