Svijet

EMA: Još bez dokaza o potrebi za drugom buster dozom

EMA: Još bez dokaza o potrebi za drugom buster dozom
Foto: fernando zhiminaicela/Pixabay | EMA: Još bez dokaza o potrebi za drugom buster dozom

​AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove (EMA) navela je da puna vakcinacija, a posebno buster doza, u značajnoj mjeri sprječavaju teške oblike bolesti izazvane infekcijom omikron sojem virusa korona, koji je trenutno dominantan u Evropi i većem dijelu svijeta.

U EMA napominju da još nema dokaza koji bi podržali preporuku za upotrebu druge buster doze kod opšte populacije.

"Osobe koje su primile tri doze vakcine pokazuju visok nivo zaštite od teških oblika infekcije i hospitalizacije. Pozivamo sve građane EU da obave punu vakcinaciju, a zatim prime i buster dozu", poručio je doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Na rednovnoj konferenciji za medije, u EMA napominju da najnoviji podaci iz svijeta pokazuju pojavu podvarijante omikron soja tzv BH2 varijante i da je u pitanju "bliski soj sa omikronom", ali i da je još rano da se procijeni koliko se ova podvarjanta razlikuje od omikrona u smislu prenosivosti i "probijanja" imuniteta.

Kada je riječ o buster dozama, u EMA kažu da rade na procjeni fajzer bustera za osobe od 16 do 17 godina, i da se očekuje aplikacija fajzera za procjenu buster doza za djecu od 12 do 15 godina.

EMA procjenjuje i podatke iz Izraela o efikasnosti druge buster doze koja je tamo već u primjeni.

"Do ovoga trenutka nema kliničkih dokaza ili dokaza sa terena koji bi podržali našu preporuku za drugi buster za opštu populaciju", rekao je doktor Kavaleri.

On dodaje da je za one koji su ozbiljno imunokompromitivani i za koje su preporučene tri doze za primarnu vakcinaciju, četvrta bi se računala kao prvi buster i kao takva ima preporuku EMA.

Iz EMA su pozdravili početak prvih kliničkih studija monovalentnih vakcina prilagođenih omikron soju i pozvali faramceutsku industriju da istraže opcije bivalentnih vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije