Svijet

EMA još bez preporuke za četvrtu dozu vakcine

EMA još bez preporuke za četvrtu dozu vakcine
Foto: Pexels | EMA još bez preporuke za četvrtu dozu vakcine

AMSTERDAM - Evropska agencija za lijekove (EMA) navodi da i dalje nema podataka o "potrebi i značaju" primanja četvrte doze postojećih vakcina protiv kovid-19 kod opšte populacije.

Evropski regulator za lijekove ostavlja prostor za promjenu preporuke kada je riječ o četvrtoj dozi, ali i poziva faramaceutske kompanije da rade na ažuriranju sastava postojćih vakcina protiv kovid-19.

”Prozvođači vakcina se ohrabruju ne samo da rade na ažuriranju efikasnosti vakcine na omikron soj, već i da razmotre razvoj biovalentnih ili multivalentnih vakcina koji bi bile efikasne protiv više sojeva virusa korona i efikasnije od postjećih monovalentnih vakcina”, kaže doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Na redovnoj konferenciji za medije u sjedištu EMA navode da je epidemiološka situacija širom Evrope ”zabrinjavajuća”, posebno u pogledu sve većeg broja zaraženih koji izaziva dominantan i izuzetno prenosiv omikron soj korone.

”Iako Omikron pokazuje mogućnost da 'zaobiđe' imunoloski sistem dobijen vakcinacijom, trenutne vakcine nastavljaju da daju značajnu zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti posebno nakon dobijanja buster doze”, navodi Kavaleri.

On dodaje da je do sada buster dozu primilo svega 40 procenata odraslih u EU, a da oko 20 procenata Evropljana nema ni kompletnu primarnu vakcinaciju.

Iako iz EMA pozivaju sve koji mogu da prime buster da to učine što prije, naglašava se i da primanje više buster doza u kratkom vremenskom razmaku ne bi bilo održivo na duže vrijeme.

Ocjenjuje se da bi ponovne kampanje vakcinacije bile izazovne za organizovanje svakih par mjeseci, a da bi došlo i do opšteg zamora društva u pogledu vakcinacije.

”Isto tako, u slučaju više buster doza datih u kratkom vremenskom razmaku može doći do smanjenja nivoa antitijela koja se dobija vakcinacijom zbog neophodnog vremenskog perioda da se antitijela izgrade”, kažu u EMA

U slučaju nephodnog dodatnog vakcinisanja, posebno ranjivih grupa, EMA poziva da to bude sinhronizovano sa pojavom gripa i prehlada kako bi se imuni sistem podigao u trenutku kada je najpotrebnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije