Svijet

EU: Korak smo bliži uvođenju novih sankcija Rusiji

EU: Korak smo bliži uvođenju novih sankcija Rusiji
Foto: Ilustracija/Arhiva | EU: Korak smo bliži uvođenju novih sankcija Rusiji

​BRISEL - Vlade zemalja Evropske unije prišle su danas korak bliže dogovoru o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji, koje uključuju zabranu kupovine ruske nafte, ali će se razgovori nastaviti sutra kako bi se zemljama koje su najviše zavisne od ruskih energenata omogućilo da mogu da se nose sa sankcijama.

Ambasadori 27 članica EU se od 4. maja sastaju na dnevnom nivou kako bi razgovarali o detaljima šestog paketa sankcija koje ciljaju Moskvu zbog inzvazije na Ukrajinu, prenio je Rojters.

"Savjet evropskih vlada je ujedinjen po pitanju potrebe da se usvoji šesti paket sankcija. Vrlo značajan napredak postignut je danas po većini mjera", navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i francuske delegacije koja trenutno predsjedava EU.

Ključno pitanje je kako obezbijediti naftne derivate Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, koje umnogome zavise od ruske nafte koju dobijaju uz pomoć cjevovoda iz sovjetske ere i sada je potrebno naći alternativu, dodaje Rojters.

"I dalje imamo da zavšimo posao, u duhu solidarnosti, garancija koje su neophodne za snabdijevanje članica EU, koje su u specifičnoj situaciji zbog toga što su cijevima povezane sa Rusijom", dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Da bi se sve članice EU složile, Komisija je predložila u petak izmjene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promijene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.

Prema inicijalnom planu, sve zemlje članice EU bi trebalo da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu i ruske rafinirane proizvode do kraja 2022. godine.

Izmijenjeni program bi dao Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj vrijeme da unaprijede rafinerije kako bi mogle da dobijaju naftne derivate sa drugih lokacija, i tako dobile vrijeme da se energetski odvoje od Rusije do 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije