Svijet

"EU da ne smanjuje pomoć zemljama zapadnog Balkana"

"EU da ne smanjuje pomoć zemljama zapadnog Balkana"
Foto: N.N. | "EU da ne smanjuje pomoć zemljama zapadnog Balkana"

BRISEL - Evropska unija ne smije smanjiti pretpristupnu pomoć zemljama zapadnog Balkana u sprovođenju potrebnih reformi, zaključio je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Oni ističu da vrata proširenja EU moraju ostati otvorena te da je to u ekonomskom i bezbjednosnom interesu EU.

"EU mora obezbijediti da metodologija proširenja podržava reforme i podstiče punopravno članstvo u EU kao konačni cilj zemalja obuhvaćenih procesom proširenja", naglašeno je u saopštenju nakon sjednice poslije usvajanja izvještaja o stanju proširenja.

Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana, rekao je da je ovaj izvještaj jasan signal tog parlamenta u podršci aspiracijama regiona na putu ka EU kada ispuni sve kriterijume.

"To je takođe jasan znak da generalno podržavamo nastavak procesa proširenja, jer je to jedna od najuspješnijih politika EU", naglasio je Picula, a saopšteno je iz Parlamenta.

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost iz Berlina, na naše pitanje kako ocjenjuje da bi korona virus mogao uticati na evropske integracije BiH, kaže da on neće imati veći uticaj, jer je proces ionako u zastoju.

"Nakon odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koja je u martu, u jeku pandemije nakon dugogodišnje sage usvojena, EU, sa ili bez pandemije, na agendi neko duže vrijeme ne bi imala značajnije odluke o odnosu sa zapadnim Balkanom, osim možda odluke o ukidanju viza državljanima Kosova. BiH je godinama daleko od otvaranja pregovora, nešto bliže, ali vrlo daleko od kandidatskog statusa, a Kosovo ne može predati ni zahtjev za članstvo bez priznanja svih zemalja članica EU", naglasio je on za "Nezavisne".

Da li će EU zemljama zapadnog Balkana ponuditi značajniju ili barem približno istu podršku kao i zemljama članicama, dodao je, u oporavku od pandemije ovisi i od aktivnosti zemalja zapadnog Balkana.

"Ako budu tražile svoje mjesto i nudile svoj doprinos, kako su to uradile pismom o izuzimanju iz šeme za izvoz medicinske zaštitne opreme, građani i ekonomije zapadnog Balkana mogu se nadati nečemu", naglasio je on.

Željana Zovko, poslanica u Evropskom parlamentu i zamjenica koordinatora Evropske narodnjačke stranke, takođe ističe da EU mora biti kredibilna kao partner zapadnom Balkanu, kako u borbi sa dezinformacijama o trenutnoj pandemiji, tako i u drugim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije