Svijet

EU pristaje na spajanje "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa?

EU pristaje na spajanje "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa?
Foto: N.N. | EU pristaje na spajanje "Otvorenog Balkana" i Berlinskog procesa?

BANJALUKA, BRISEL - Najoptimalniji način da se region zapadnog Balkana približi EU je ujedinjavanje svih regionalnih inicijativa koje pokazuju da imaju potencijal, rekao je izvor "Nezavisnih novinama" blizak briselskoj administraciji.

Dodao je da je Brisel svjestan da od brzog pristupanja ovog regiona EU iz raznih razloga trenutno nema ništa i da je njihova ideja da se maksimalno podrže regionalne inicijative, poput Berlinskog procesa, koji je započela Njemačka, a u koji su uključene i još neke zemlje EU, odnosno Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka, Poljska, Slovenija i Italija. Sa zapadnog Balkana u ovoj inicijativi učestvuje svih pet zemalja ovog regiona i Kosovo, koje pet zemalja EU, Srbija i BiH ne priznaju kao nezavisnu državu.

Kako nam je rečeno, kao drugu uspješnu inicijativu EU vidi "Otvoreni Balkan", koju su osnovali Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Iako EU nema direktan uticaj na ovu inicijativu i preferira Berlinski proces, rečeno nam je da mnogi u Briselu "Otvoreni Balkan" vide kao "čedo" Berlinskog procesa i da su na tom osnovu spremni da pomognu da se dvije inicijative ujedine u jedinstven proces, s obzirom na to da obje za cilj imaju uvođenje principa četiri slobode - sloboda kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, na kojem je zasnovan princip zajedničkog tržišta EU.

Međutim, kao što smo ranije pisali, postoje sukobi među zapadnim saveznicima koja od ove dvije inicijative treba da bude podržana, zbog čega tri zemlje regiona - BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo – i dalje odbijaju da se pridruže "Otvorenom Balkanu".

Marija Đorić, univerzitetski profesor u Beogradu i politikolog, za "Nezavisne novine" ocjenjuje da se "Otvoreni Balkan" pojavio kao reakcija na zastoj Berlinskog procesa. Ona smatra da treba pozdraviti ekonomsko povezivanje zemalja u regionu u situaciji kad se nalaze u "evropskoj čekaonici" rezervisanoj za "loše đake".

I Đorićeva smatra da su "Otvoreni Balkan" i Berlinski proces kompatibilni procesi koji jedan drugi uzajamno ne isključuju, što ide u prilog tezi da se u zapadnom dijelu međunarodne zajednice, kao odgovor na djelovanje Rusije i Kine u regionu, razmišlja o tome da se ove dvije inicijative iskoriste kao ubrzani put približavanja regiona Zapadu.

Đorićeva, međutim, napominje da postoji određena vrsta različitih gledanja EU i SAD na ova dva procesa, o čemu smo i mi ranije pisali.

"Ideju Otvorenog Balkana podržava Amerika, dok je Berlinski proces proizvod EU. Videćemo čiji uticaj će na kraju prevladati, ali čini mi se da je 'Otvoreni Balkan' kao inicijativa ofanzivnija i da će dati brže rezultate. Očigledno je da je većini zemalja zapadnog Balkana dozlogrdilo čekanje na prijem u EU, koji je neizvestan, i da su rešile da uzmu stvar u svoje ruke", ističe ona.

Borut Pahor, premijer Slovenije, u intervjuu za "Politiku" rekao je da ne razumije zašto se neki, poput Kosova, ne žele priključiti "Otvorenom Balkanu".

"To je sjajna platforma za poboljšanje odnosa. U ovim uslovima odlučuje se o geopolitičkoj sudbini zapadnog Balkana za narednih deset do 15 godina", rekao je Pahor.

I Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, izjavio je da se nada da će na kraju Predsjedništvo BiH donijeti odluku da BiH pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan" i da će onda institucije BiH morati ubrzano da rade kako bi se pokušale što više približiti onome što su dostigle tri zemlje sadašnje članice "Otvorenog Balkana".

Povodom ranijeg razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim o nastavku aktivnosti u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", Tegeltija je rekao da je dobra vijest da lideri te tri zemlje nastavljaju sa implementacijom ovog projekta.

On je istakao da je to veliki projekat, da traži vrijeme i potpuni angažman svih institucija kako bi počeli da budu vidljivi pozitivni efekti.

Podsjećanja radi, ove inicijative dolaze nakon završenog evropskog samita krajem prošlog mjeseca, na kojem nije otkočen put Sjeverne Makedonije i Albanije ka EU, a BiH nije dobila kandidatski status.

Prema riječima našeg briselskog sagovornika, očekuje se da će na jesen ili u decembru biti postignuto dovoljno napretka da ove zemlje mogu ući u narednu fazu evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije