Svijet

EU se slaže s ograničenjem cijene ruske nafte

EU se slaže s ograničenjem cijene ruske nafte
Foto: Flickr | EU se slaže s ograničenjem cijene ruske nafte

BRISEL - ​Evropska unija će ograničiti cijenu izvoza ruske nafte kao dio najnovijeg paketa sankcija koji je dogovorio blok. Sporazum dolazi nakon što je Moskva krenula u aneksiju dijelova Ukrajine.

Ruski izvoz nafte biće ograničen nakon što je 27 država članica Evropske unije u srijedu dogovorilo novi paket sankcija.

Nada se da će se ovim potezom zadati udarac ruskim prihodima od nafte usred krize u Ukrajini i poteza predsjednika Vladimira Putina da pripoji djelimično okupirane teritorije u zemlji koja je u sukobima.

Što je u najnovijem paketu sankcija? Češka, koja trenutno predsjedava EU-om, objavila je da je postignut "politički dogovor" o osmom paketu sankcija bloka protiv Moskve.

"Paket sadrži: zabranu pomorskog transporta ruske nafte u treće zemlje iznad gornje granice cijene nafte i zabranu povezanih usluga", objavila je Češka u izjavi na Twitteru.

Druge mjere unutar paketa uključuju širenje ograničenja na rusku robu, uključujući cigarete, proizvode od čelika, papir, mašine i drugu robu.

Takođe bi bilo zabranjeno pružanje informatičkih, inženjerskih i pravnih usluga "ruskim subjektima".

Paket još mora proći kroz konačni postupak odobravanja. Ako nema prigovora, sankcije će biti objavljene i stupiće na snagu u četvrtak.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije