Svijet

Putnici u avionima u EU uskoro bi mogli da koriste mobilne telefone

Putnici u avionima u EU uskoro bi mogli da koriste mobilne telefone
Foto: N.N. | EU ukida u avionima ukida režima letenja na mobilnim?

BRISEL - Putnici u vazdušnom saobraćaju u Evropskoj uniji uskoro bi mogli da koriste mobilne telefone tokom leta, prtenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Evropska komisija je odlučila da aviokompanije mogu da pruže 5G tehnologiju u avionima, uz sporiji prenos podataka. Ovo bi moglo da znači da putnici više neće morati da uključuju "režim letenja" na telefonima, iako još nije poznato na koji način će se implementirati odluka EK.

Krajnji rok za članice EU da načine 5G frekvencijske opsege dostupnim za avione je 30. jun 2023. To će značiti da će ljudi moći da koriste njihove telefone usred leta - da obavljaju pozive i da koriste aplikacije za strimovanje muzike i videa.

Izvršni direktor Britanskog tela za bezbjednost u vazdušnom saobraćaju Daj Vitingem rekao je za BBC da je režim letenja bio važan zbog nedovoljno znanja o tome kako mobilni telefoni utiču na avion.

"Postojala je bojazan da bi signali mogli da se mješaju sa automatskim sistemima za kontrolu leta. Ono što je utvrđeno je da je rizik od mješanja veoma mali. Preporuka je uvek bila da, kada uđete u avion, mobilni uređaju treba da budu u režimu letenja", podsjetio je Vitingem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije