Svijet

EU upozorava: Mogući sukobi ruskih i turskih snaga

EU upozorava: Mogući sukobi ruskih i turskih snaga
Foto: Ilustracija | EU upozorava: Mogući sukobi ruskih i turskih snaga

Šef evropske diplomatije Žozep Borel upozorio je na moguće sukobe između ruskih i turskih snaga u Siriji.

Pozvao je Evropljane da nađu način da utiču na rješenje tog sukoba.

"Prisustvujemo sukobima između sirijskog režima i turskih snaga, da ne pominjemo rizik od sukoba turskih i ruskih vojnika", rekao je sinoć u Evropskom parlamentu Borel u govoru čiji tekst je danas objavila njegova služba.

Te tenzije bi mogle dalje da pokrenu širi regionalni sukob, rekao je on i založio se za to da se primjenjuje prekid vatre koji su dogovorili Ankara i Moskva.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan zaprijetio je danas da će pogoditi sirijski režim "svuda" u slučaju novih napada na turske snage u Siriji i optužio je Rusiju da učestvuje u "masakru" civila na sjeverozapadu zemlje.

Borel treba da učestvuje večeras na sastanku ministara odbrane NATO-a u sjedištu Alijanse u Briselu. Turska je članica NATO-a i njene akcije u Siriji i Libiji smetaju brojnim njenim partnerima.

To što Evropska unija ne može da utiče na sirijsku krizu izaziva "osjećanje frustracije", jer je Evropska unija nemoćna, rekao je Borel juče evroposlanicama.

Rekao je da ne vrijedi to što EU govori da treba da se zaustave, da treba nešto da se uradi, već da je pitanje kojom snagom i kojim kapacitetom može da djeluje na učesnike u tom sukobu. Borel je rekao da EU nema sredstva da sprovede to što traži.

Po njegovim riječima, EU je godinama govorila da nema vojnog rješenja za sukob u Siriji, a da na kraju ima vojnog rješenja i to od strane onih koji su u stanju da koriste vojna sredstva.

"Evropa nije u tom položaju, mi stalno pozivamo svakog da prekine napade na civilno stanovništvo, da prekinu sprečavanje humanitarnog pristupa. Ali znamo da se radi o načelnoj izjavi koja nije podržana nikakvom silom koja to može da sprovede u djelo", rekao je Borel.

"Ako hoćemo zaista da budemo geopolitički akter, treba da djelujemo i da imamo sredstva da to radimo. U protivnom, nastavićemo da držimo parlamentarne sjednice kao što je ova da bi nastavili da govorimo treba, treba, treba", upozorio je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije