Svijet

EU za privremenu zabranu tehnologije prepoznavanja lica

EU za privremenu zabranu tehnologije prepoznavanja lica
Foto: N.N. | EU za privremenu zabranu tehnologije prepoznavanja lica

BRISEL - Evropska unija bi mogla da privremeno zabrani uvođenje tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mjestima poput željezničkih stanica, stadiona i tržnih centara iz bojazni da bi se time mogla naći na meti optužbe da špijunira svoje građane, piše britanski dnevnik "Gardijan".

Prema pisanju lista, zabrana bi trajala između tri i pet godina jer bi se time, kako smatra Brisel, mogao spriječiti "rizik od vrtoglave brzine kojom se ovaj softver prilagođava".

Ova opcija navedena je u preliminarnom nacrtu dokumenta Evropske komisije, u čiji je uvid imao portal "Evroaktiv". Konačna verzija dokumenta biće objavljena u februaru u sklopu šire reforme regulativa o vještačkoj inteligenciji.

U nacrtu dokumenta se ukazuje na regulativu o opštoj zaštiti građana EU prema kojoj "oni ne mogu biti dio odluke zasnovane samo na automatskoj obradi podataka, uključujući profilisanje".

Prema prijedlogu, novi regulatorni okvir za vještačku inteligenciju mogao bi obuhvatati "vremenski ograničenu zabranu tehnologije za prepoznavanje lica na javnim mejstima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije