Svijet

Egipćani u strahu: "Povorka faraona oživjeće stare kletve"

Egipćani u strahu: "Povorka faraona oživjeće stare kletve"
Foto: N.N. | Egipćani u strahu: “Povorka faraona oživjeće stare kletve”

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica preneseni su u veličanstvenoj povorci ulicama Kaira do svog novog počivališta.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice, poredani po starosti, preneseni su na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u povorci nazvanoj “Zlatna povorka faraona”.

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi. U njemu će se takođe nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Otkrivena 1922., grobnica mladog vladara koji je nakratko preuzeo prijesto u 14. vijeku prije Hrista, skrivala je blago, uključujući zlato i slonovaču. Tzv. “kletva faraona” aktuelizovala se nakon što je grob otkopan 1922/23. godine.

Glavni finansijer britanskog iskopavanja, lord Karnarvon, umro je od sepse nekoliko mjeseci pošto je grob otvoren, a jedan od prvih posetitelja umro je naglo nedugo potom.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu dogodilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija oživela stare kletve.

U Egiptu se, naime, nedavno dogodila željeznička nesreća sa puno mrtvih i povrijeđenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svjetskih medija dominirala sudbina velikog kontejnerskog broda “Ever Given” koji se nasukao u Sueskom kanalu blokirajući ga gotovo nedjelju dana.

Iz ministarstva turizma I antikviteta odbacuju bilo kakvu povezanost između povorke mumija i nedavnih događaja.

Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije