Svijet

Ekološka katastrofa u Tihom okeanu, iscurilo 80 tona nafte

Ekološka katastrofa u Tihom okeanu, iscurilo 80 tona nafte
Foto: Bing Maps | Ekološka katastrofa u Tihom okeanu, iscurilo 80 tona nafte

KANBERA - U Tihom okeanu u toku je ekološka katastrofa pošto se veliki brod nasukao i počeo da ispušta naftu u blizini svjetske baštine Uneska u Solomonskim ostrvima, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Prema procjeni australijskih stručnjaka, više od 80 tona nafte iscurjelo je u more i na obalu u ekološki osjetljivoj oblasti, dok se više od 660 tona nafte i dalje nalazi na brodu koji plovi pod zastavom Hongkonga, a iz kojeg i dalje curi nafta.

Australijsko odeljenje za spoljne poslove i trgovinu upozorilo je da postoji visok rizik od toga da i ostatak nafte iscuri iz broda, navodeći da je "duboko razočarano" sporim reagovanjem na tu situaciju.

Kako je objasnio australijski visoki komesar u Solomonskim ostrvima, snimči napravljeni ove nedjelje pokazuju da je postignut mali napredak u tome da se zaustavi curenje nafte iz broda, od kako se nasukao 5. februara, prenosi AP.

Brod je iznajmila kompanija "Bintan Mining" u Solomonskim ostrvima kako bi prevezao boksit, koji se koristi u proizvodnji aluminijuma.

Južni dio ostrva Renel dio je svjetske baštine Uneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije