Svijet

Eksperti optužili Ukrajinu za falsifikovanje dokaza o padu "MH17"

Eksperti optužili Ukrajinu za falsifikovanje dokaza o padu "MH17"
Foto: Ilustracija | Eksperti optužili Ukrajinu za falsifikovanje dokaza o padu "MH17"

AMSTERDAM - Visoki istražitelj za digitalnu tehnologiju malezijske firme OG IT "Forenzic services" Akaš Rozen u novom dokumentarnom filmu holandskog režisera Maksa van der Verfa o okolnostima katastrofe tvrdi da je Služba bezbjednosti Ukrajine promijenila snimak razgovora predstavljenih kao dokaz u slučaju nesreće MH17 iznad Donbasa.

Činjenice izmjene snimka potvrdio je u filmu i njemački stručnjak Norman Riter.

Dokumentarni film Maksa van der Verfa, koji traje 28 minuta i koji se bavi nezavisnom istragom o padu aviona, objavljen je na Youtubeu sredinom jula. U filmu su prikazana svjedočenja malezijskog premijera Mahatira Muhameda i pukovnika Muhameda Sakrija, koji je rukovodio grupom istražitelja Vlade malezije, kao i rezultati ispitivanja navodnih snimaka pregovora koje je predstavila SBU, koje je izvela malezijska firma OG IT "Forenzic services". Direktor i koproducent filma je Jana Jerlašova.

"Ovo je prepravljeno. Nivo šuma se razlikuje od ovog zvučnog zapisa. Vidite ovaj audio-zapis, nivo šumova u tom dijelu se razlikuje. Ovdje niže, a ovdje više", rekao je Rozen.

"Da, to je spajanje zvuka... A ovdje se može vidjeti toliko isječenih segmenata. To je jasno, može se vidjeti - nedostaje audio", dodao je analitičar.

Njemački analitičar Norman Riter potvrdio je riječi stručnjaka, napominjući da su telefonski snimci bili krivotvoreni pomoću devet zasebnih manipulacija.

"Pronašao sam ukupno devet manipulacija. Ovdje ima mnogo promjena. I zaista sumnjam u autentičnost tih snimaka", istakao je Riter.

U filmu se navodi da je načelnik Nacionalne kriminalističke službe Holandije Vilbert Paulisen na pres-konferenciji 18. juna izjavio da je izvor snimaka Služba bezbjednosti Ukrajine.

Verf i Jerlašova sastali su se i sa nekoliko svjedoka iz Donjecke Narodne Republike.

Jedan od svjedoka je naveo da se raketna oprema, koja je, prema tvrdnjama Zajedničke istražne grupe, isporučena preko ukrajinsko-ruske granice 17. jula, nalazila u Torezu (70 kilometara istočno od Donjecka) najmanje dan ili dva prije avionske nesreće. On nije potvrdio da se radi o protivvazdušnom sistemu "Buk".

Reditelj je nekoliko puta molio drugog svjedoka da navede tačan pravac iz kojeg je raketa letjela na dan nesreće. Žena (svjedok) koja je živjela na manje od dva kilometra od mjesta pada aviona rekla je da je raketa letjela iz pravca sela Stepanovka, koje je bilo pod kontrolom ukrajinske vojske, prenosi "Sputnjik".

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu nije preživio.

Zajednička istražna grupa (čine je predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine), koja pod rukovodstvom Glavnog tužilaštva Holandije i bez učešća Rusije vodi istragu o okolnostima pada, ranije je saopštila da je "boing" oboren iz raketnog sistema "Buk", koji pripada 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je "Buk" dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije