Svijet

Epidemija u Francuskoj pod kontrolom

Epidemija u Francuskoj pod kontrolom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Epidemija u Francuskoj pod kontrolom

PARIZ - Epidemija oboljenja kovid-19 sada je "pod kontrolom" u Francuskoj, izjavio je danas šef vladinog naučnog savjetodavnog tijela Žan-Fransoa Delfresi.

"Možemo utemeljeno reći da je virus trenutno pod kontrolom. Virus i dalje cirkuliše, naročito u pojedinim regionima, ali cirkuliše polako", rekao je Delfresi radiju "Frans inter".

Ovaj imunolog i njegove kolege imenovani su u savjetodavni panel dok su se vlasti borile protiv epidemije koja je u Francuskoj odnijela više od 29.000 života.

Dnevni broj smrtnih slučajeva značajno je opao, a juče su registrovana 44 smrtna ishoda, navodi se u podacima Ministarstva zdravlja, prenio je AFP.

Delfresi je rekao da se trenutno u Franuskoj dnevno bilježi oko 1.000 novih infekcija, dok ih je počekom marta bilo oko 80.000, prije uvođenja blokade javnog i poslovnog života.

Francuska je do 2. juna imala ukupno 151.325 potvrđenih slučajeva kovida-19. Od tog dana ponovo je dozvoljen rad restorana.

Zvaničnici su upozorili na oprez i napomenuli da se ne vrši sistematsko testiranje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi virusom korona. To znači da je stvarni broj zaraženih veći od zvaničnog. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije