Svijet

Erdoan: Ako se ne ispuni dogovor, nastavićemo gaziti glave terorista

Erdoan: Ako se ne ispuni dogovor, nastavićemo gaziti glave terorista
Foto: Anadolija | Erdoan: Ako se ne ispuni dogovor, nastavićemo gaziti glave terorista

KAJSERI - Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas kako Turska nije napravila niti jedan ustupak po pitanju njenih zahtjeva i uslov za 120-satnu pauzu vojne operacije "Izvor mira" protiv terorističkih organizacija na sjeveroistoku Sirije.

"Ukoliko se ne ispune obećanja koja su data Turskoj, mi nećemo čekati kao ranije, već ćemo nastaviti operaciju po isteku roka koji smo dali. Ukoliko se dogovor ispoštuje, ispoštuje, a ukoliko ne, od prve minute nakon isteka roka od 120 sati ćemo nastaviti gaziti glave terorista", kazao je Erdoan na skupu u KajSeriju.

Turski predsjednik kazao je da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o situaciji u Siriji, uključujući i to što su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz pratnju ruskih snaga ušle u neka područja koja su unutar pojasa u kojem Turska provodi operaciju "Izvor mira".

On je oštro kritikovao propagandu i širenje dezinformacija o antiterorističkoj operaciji koju turske snage vode vodeći veliku brigu o zaštiti civila.

Erdoan je takođe, kazao da je od početka operacije "Izvor mira" Turska bila na udaru krajnje prljave propagande u kojoj su pale maske pale pa se vidjelo ko je ko.

S ciljem neutralizacije terorističke prijetnje i uspostave sigurnosti na granici Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije koji je pod okupacijom terorista YPG/PKK-a. Oslobađanjem tog područja Turska želi omogućiti povratak izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

U četvrtak su delegacije Turske i SAD-a postigle dogovor o pauziranju operacije na 120 sati kako bi se omogućilo povlačenje terorista za područja na kojem Turska želi uspostaviti sigurnu zonu.

Delegacije predvođene turskim predsjednikom Erdoanom i američkim potpredsjednikom Majkom Pensom su dogovorile da Turska uspostavi bezbjednu zonu duž pograničnog pojasa u Siriji širine od 32 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije