Svijet

Erdoan: Haftar nepouzdan

Erdoan: Haftar nepouzdan
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Haftar nepouzdan

ANKARA - Komandant Libijske narodne armije (LNA) Halifa Haftar nije pouzdan, s obzirom na to da je ove sedmice nastavio s napadima na Tripoli, koji je pod kontrolom Vlade nacionalnog jedinstva(GNA), izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

On je rekao da će situacija biti poznatija tokom konferencije o Libiji u Berlinu, koja se održava u nedjelju, 19. januara, kao i da treba vidjeti šta će Haftar nakon toga uraditi.

"Haftar nije pouzdan, jer je juče nastavio da bombarduje Tripoli", naglasio je Erdoan.

Erdoan je saopštio da namjerava da tokom konferencije u njemačkoj prijestonici razgovara i o situaciji u sirijskom Idlibu i da će o tom pitanju razgovarati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je ranije danas potvrdio da će otputovati u Berlin, javio je Sputnik.

Haftar je ranije danas tokom razgovora s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom rekao da su snage LNA "pacifisti" i da je spreman da potpiše sporazum sa liderom GNA Fajezom el Saradžom, ukoliko se ispune određeni uslovi.

Erdoan je ranije ovog mjeseca saopštio da će turska vojska biti poslata u Libiju, uz napomenu da će Ankiara upotrijebiti i vojna i diplomatska sredstva za osiguravanje "stabilnosti" u toj zemlji.

Turska u Libiji podržava međunarodno priznatu GNA, dok LNA ima podršku Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije