Svijet

Erdoan: Ovo u Siriji je rat

Erdoan: Ovo u Siriji je rat
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Ovo u Siriji je rat

Ovo što se sada dešava u sirijskom Idlibu može se nazvati ratom, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdoan.

"To što se dešava u Idlibu može se opisati pomoću riječi 'rat'. Već smo tamo počeli svoje operacije", precizirao je Erdoan.

On je dodao da će danas razgovarati telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji, kao i da će akcije Turske u Idlibu zavisiti od rezultata tog telefonskog razgovora.

"Danas ću razgovarati s Putinom oko 16 časova (po srednjoevropskom vremenu). Diskutovaćemo o svemu što se događa u Idlibu. Rezultati tog razgovora će odrediti ponašanje Turske. Nećemo napustiti svoje položaje u Siriji, dok tamo traje nasilje snaga sirijske vlade", rekao je Erdoan.

Prema njegovim riječima, tokom operacija u Idlibu, koje su se odvijale uz podršku oružanih snaga Turske, likvidirano je oko 150 sirijskih vojnika, uništeno je 12 tenkova, tri oklopna vozila i 14 protivvazdušnih sistema.

Najava samita o Siriji

Turski lider je saopštio da su lideri Francuske i Njemačke Emanuel Makron i Angela Merkel predložili Putinu da se 5. marta u Istanbulu održi četvorostrani samit o Siriji.

"Merkelova i Makron su predložili Putinu da 5. marta u Istanbulu održimo četvorostrani sastanak o Siriji. Putin za sada nije odgovorio, rekavši da će se dogovoriti sa mnom", dodao je Erdoan.

(Sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije