SP Qatar 2022.

Svijet

Erdoan: Razgovaraću s Putinom o Siriji u Sočiju

Erdoan: Razgovaraću s Putinom o Siriji u Sočiju
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Razgovaraću s Putinom o Siriji u Sočiju

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom naredne nedjelje razgovarati o raspoređivanju snaga sirijske vlade u planiranoj "bezbjednoj zoni" na sjeveru Sirije, ali je upozorio da će Ankara "sprovesti svoje planove" ako se ne postigne rješenje.

Turska i SAD dogovorili su se u četvrtak da se zaustavi turska vojna ofanziva u Siriji na pet dana, dok se kurdske snage ne povuku iz "bezbjedne zone", a Erdoan će, kako navodi Rojters, otići u Soči na hitan sastanak sa Putinom kako bi razgovarao o narednim koracima Turske.

Obraćajući se na ceremoniji u turskoj provinciji Kajseri, Erdoan je rekao da će Ankara "razbiti glavninu" kurdskih snaga na sjeveru Sirije ako se oni ne povuku iz te oblasti tokom dogovorenog perioda od 120 sati.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar prethodno je rekao da je turska vojska spremna da nastavi ofanzivu na sjeveru Sirije ako ne bude u potpunosti primjenjen dogovor sa Vašingtonom o privremenom zaustavljanju sukoba, dok se ne povuku kurdski borci.

"Prekinuli smo operaciju na pet dana. Za to vrijeme, teroristi će se povući iz bezbjedne zone, njihovo oružje će biti prikupljeno, a položaji uništeni. Ako se to ne dogodi, mi ćemo nastaviti operaciju", rekao je Akar.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije