Svijet

Erdoan: Štitimo objekte kulturnog nasljeđa hrišćanstva

Erdoan: Štitimo objekte kulturnog nasljeđa hrišćanstva
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Štitimo objekte kulturnog nasljeđa hrišćanstva

ANKARA - Samo četiri dana poslije prvog namaza u Aja Sofiji koja je po odluci turskih vlasti, pretvorena iz muzeja u džamiju, što je izazvalo žestoke kritike hrišćanskog svijeta, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je prisustvovao ceremoniji završetka restauracije pravoslavnog manastira Sumela u Turskoj.

On je rekao da Turska na ovaj način štiti objekte kulturnog nasljeđa hrišćanstva.

"U Turskoj postoji mnogo objekata od svjetske važnosti. Manastir Sumela je jedan od simbola naše zemlje. Ovdje su ostali tragovi mnogih civilizacija. Godinama već radimo na očuvanju ovog manastira. Nikada nismo željeli da te objekte uništimo, naprotiv, trudili smo se da ih sačuvamo", rekao je on, prenio je sinoć Sputnjik.

Erdoan je ovom prilikom odogovorio i na oštre reakcije mnogih svjetskih lidera i institucija na pretvaranje Aja Sofije u džamiju, rekavši da imajući u vidu ovakav odnos Turske prema drugim religijama "nijedna zapadna zemlja nema pravo da ih kritikuje".

"Da smo htjeli da se ustremimo protiv simbola drugih vjera, na mjestu Sumele danas bi duvao vetar. Činjenica da mi restauriramo ovakve objekte konkretan je primjer toga da mi branimo civilizacijske vrijednosti", dodao je Erdoan.

On je najavio da će već 15. avgusta u manastiru biti obavljena služba za pravoslavne vjernike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije