Svijet

Erdoan: Turska će nastaviti da kupuje gas od Irana

Erdoan: Turska će nastaviti da kupuje gas od Irana
Foto: Fena | Erdoan: Turska će nastaviti da kupuje gas od Irana

NJUJORK - Predsjednik Redžep Tajip Erdoan je izjavio da će Turska nastaviti da kupuje gas od Irana i pored sankcija koje su SAD nametnule ovoj zemlji.

Erdoan, koji se nalazi u SAD-u povodom učešća na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, dao je intervju za Reuters.

Na konstataciju da će embargo prema Iranu na snagu stupiti u novembru, Erdoan je kazao da svi koraci koji se poduzimaju u interesu turskog naroda.

"Čime ću ugrijati narod ako ne kupim gas od Irana? Trenutnu potrošnju gasa u zemlji podmirujemo 50 odsto iz Rusije, a ostalih 50 odsto iz Irana, Iraka, Azerbejdžana a ponekad i iz Alžira. Ako ne kupim gas šta će raditi moj narod zimi? Zar nam nije cilj da usrećimo narod? Sve korake činimo u interesu turskog naroda. Odgovorni smo za spokojstvo i interes svog naroda.- rekao je Erdoan.

Na pitanje u vezi sirijskih izbjeglica u Turskoj, Erdoan je kazao:

"Oni su naši gosti. Oni bježe ispred Asadovog zuluma. Asadov režim i dalje bombarduje. Da nema ovih samita on bi nastavio sa bombardovanjem. Koraci koji su učinjeni pokazali su horizont spokojstva i prosperiteta. Ove korake činimo sa Rusijom i Iranom."

Aludirajući na sporazum o ¨zoni deeskalacije¨ u Idlibu, koji je 17. septembra potpisan sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Erdoan je kazao:

¨To su bila očekivanja naroda Idliba. Kućama se vratilo 50-60 hiljada građana Idliba i uz njihovu pomoć ovaj proces će biti uspješan. Naoružane grupe su počele da se povlače iz regije¨, rekao je Erdoan u intervjuu Reutersu,prenosi TRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije