Svijet

Erdoan: Turska će pružiti lekciju Haftaru ako nastavi napade

Erdoan: Turska će pružiti lekciju Haftaru ako nastavi napade
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Turska će pružiti lekciju Haftaru ako nastavi napade

ANKARA - Turska se neće suzdržati da "pruži lekciju" Kalifu Haftaru, komandantu snaga istočne Libije, ako nastave napade na međunarodno priznatu vladu, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Erdoan je u svom govoru rekao da je "pučista Haftar pobegao" juče iz Moskve nakon što mirovni pregovori između njega i čelnika vlade sa sjedištem u Tripoliju, Fajezom al-Seradžom, nisu uspjeli da dovedu do prekida vatre kako bi se okončao devetomjesečni sukob, prenio je Rojters.

Vođe libijskih zaraćenih strana postigli su juče određeni napredak na indirektnim mirovnim pregovorima u Moskvi, ali nisu uspjeli da se dogovore o primirju i okončanju devetomesečnog rata zbog glavnog grada Tripolija, prenosi Tass.

Razgovori su trajali osam sati uz posredovanje Rusije i Turske, a lider Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar rekao je da sporazum o primirju sa Vladom nacionalnog jedinstva nije potpisao jer ignoriše neke zahtjeve LNA.

Prema pisanju Sky Newsa Haftar je tražio da se dozvoli njegovoj vojsci da uđe u Tripoli i formira vladu nacionalnog jedinstva koja će dobiti povjerenje parlamenta, kao i nadgledanje primirja, ali bez učešća Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije