Svijet

Erdoan: UN rizikuju da postanu organizacija "poznata po neuspjehu"

Erdoan: UN rizikuju da postanu organizacija "poznata po neuspjehu"
Foto: Tanjug | Erdoan: UN rizikuju da postanu organizacija "poznata po neuspjehu"

NJUJORK - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da Ujedinjene nacije rizikuju da postanu organizacija "poznata po neuspjehu" ukoliko se ne rekonstruišu, naročito kad je riječ o Savjetu bezbjednosti.

"Ujedinjene nacije gube sposobnost da zadovolje očekivanja čovječanstva kroz mir i blagostanje", rekao je Erdoan u govoru na zasjedanju Generalne skupštine, a kao primjere je naveo Bosnu, Ruandu i muke Palestinaca, prenosi AP.

"Vjerujemo da, kada kažemo da je svijet veći od samo pet zemalja, postajemo glas zajedničke svjesti čovječanstva", poručio je on, a američka agencija navodi da pod tih pet zemalja Erdoan podrazumijeva SAD, Kinu, Rusiju, Francusku i Britaniju - pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti, koje jedino imaju pravo veta.

Erdoan je rekao i da Turska ne može da ćuti pred korišćenjem sankcija kao oružja u trenutku kada je ta zemlja u veoma zategnutim odnosima sa SAD zbog sudbine hrišćanskog pastora koji je u zatvoru u Ankari, prenosi Rojters.

"Niko od nas ne može da ćuti pred samovoljnim otkazivanjem trgovinskih sporazuma i korišćenjem ekonomskih sankcija kao oružja. Mi smo za rješavanje problema kroz konstruktivan dijalog, na ravnoj nozi", zaključio je Erdoan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije