Svijet

Erdoan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata

Erdoan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata
Foto: Anadolija | Erdoan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata

ISTANBUL - Turska će istočno od rijeke Eufrat u Siriji preduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na sjeverozapadu te zemlje, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan, izvjestili su državni mediji u Turskoj.

Kako podsjeća Rojters, Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskim regionom Afrin od Kurdske narodne odbrane (YPG), snaga koje zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

"Ako bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata", kazao je Erdoan u Njujorku, gdje će učestvovati na Generalnoj skupštini UN.

Agencija podsjeća da je Turska prije operacije u regionu Afrin izvela i operaciju pod nazivom "Štit Eufrata" usmjerenu i protiv boraca YPG i boraca Islamske države istočno od Afrina.

Erdoan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv YPG duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, i u sjevernom Iraku.

Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom YPG istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama SAD koje su raspoređene u tom području.

YPG je glavni saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji, zbog čega Ankara negoduje s obzirom na to da YPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Erdoan je ovo izjavio nedelju dana nakon što je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao sporazum pod kojim će udruženim snagama turske i ruske trupe podržati demilitarizaciju zona u sjeverozapadnom sirijskom regionu Idlib.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije