Svijet

Erdoan na večeri kod Štajnmajera, Merkelova odbila poziv

Erdoan na večeri kod Štajnmajera, Merkelova odbila poziv
Foto: Tanjug/AP | Erdoan na večeri kod Štajnmajera, Merkelova odbila poziv

BERLIN - Više njemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na svečanu večeru u čast turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, koji krajem ove nedjelje boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkoj.

Domaćin svečane večere koja se održava u petak je njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer.

"Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsjednik nije pravilo“, potvrdio je kabinet njemačkog predsjednika prethodno pisanje nedeljnika "Spiegel" da kancelarke neće biti na večeri.

Navodi se da se u saopštenju dodaje da kancelarka "samo ponekad" prisustvuje svečanostima u predsjedničkoj rezidenciji, a poslednji put je to bilo prilikom posjete britanske kraljice Elizabete Druge Berlinu 2015. godine.

Hina prenosi da su dolazak na svečanost u dvorac Belvi otkazali i brojni njemački opozicioni političari.

Navodi se da je predsjednik Partije liberalnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner izjavio za dnevnik "Rheinische post" da ne želi da bude dio "Erdoanove propagande".

Predsjedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopštenju poručilo da smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čovjeku koji u svojoj zemlji "uništava temelje demokratije".

Navodi se da je izuzetak bivši predjsednik Zelenih Džem Ezdemir, pošto ovaj političar turskog porijekla, koji važi za jednog od najžešćih kritičara predsjednika Turske, ipak ide na banket.

"Potpuno je izvan bilo kakve rasprave da Erdoan nije normalan predsjednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali, želim da turski predsjednik otrpi mene i moju kritiku na račun njegove politike", rekao je Ezdemir listu "Tagesspiegel ".

Navodi se da je trodnevna službena poseta turskog predsjednika u sjenci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dvije zemlje, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornim za organizaciju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije