Svijet

Erdoan za jačanje ekonomskih i političkih veza s Njemačkom

Erdoan za jačanje ekonomskih i političkih veza s Njemačkom
Foto: Tanjug/AP | Erdoan za jačanje ekonomskih i političkih veza s Njemačkom

ISTANBUL - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da predstojećom posjetom Njemačkoj planira da ojača ekonomske i političke ekonomske veze s tom zemljom.

"Prioritet u agendi moje posjete Njemačkoj biće potpuno napuštanje perioda posljednjih godina u našim političkim odnosima", rekao je Erdogan, prenijela je agencija Rojters.

Turski predsjednik je istakao da je posjeta i "korak ka jačanju naših ekonomskih odnosa na obostranu korist".

Erdogan planira da posjeti Njemačku između 27. i 29. septembra, a prije toga prisustvovaće zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, koja počinje 24. septembra.

Odnosi između Njemačke i Turske pogoršali su se poslije pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, poslije čega je na desetine hiljada ljudi pritvoreno, uključujući i neke njemačke državljane.

Do blagog popuštanja napetosti u odnosima dvije zemlje došlo je posljednjih mjeseci, kada je Turska oslobodila iz pritvora njemačko-turskog novinara i dozvolila drugom njemačkom državljaninu da izađe iz Turske.

U Njemačkoj živi oko tri miliona Turaka, što je najveća dijaspora u svijetu.

Njemačke vlasti smatraju da drugog izbora nema osim jačanja veza s Ankarom, uprkos zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije