Svijet

Etna ponovo aktivna

Etna ponovo aktivna
Foto: Tanjug/AP | Etna ponovo aktivna
Srna

RIM - Vulkan Etna na italijanskom ostrvu Siciliji ponovo je proradio izbacujući lavu i pepeo, drugi put u posljednjih nekoliko dana.

Etna, najviši evropski vulkan i jedan od najaktivnijih, izbacivala je istopljeni kamen i pepeo nakon što je proradila juče poslijepodne, saopštio je danas italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.

Savjetodavni centar za vulkanski pepeo u Tuluzu saopštio je da je erupcija dovela do izbacivanja pepela 10 kilometara u visinu.

Iako je šef Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju u gradu Katanija Stefano Branko rekao lokalnim medijima da erupcija jugoistočnog kratera Etne nije zabrinjavajuća, vlasti u Kataniji odlučile su da zatvore gradski međunarodni aerodrom jer su primijećeni kamenje i pepeo u tom području.

Aerodrom u Kataniji nalazi se oko 30 kilometara južno od Etne.

Službe za vanredne situacije saopštile su da prate i čuvaju tri sela najbliža vulkanu Lingvaglosa, Fornaco i Milo.

Erupcija je kasno sinoć počela da jenjava, ali se i dalje vidi lava kako se spušta niz padine Etne, dok je ogroman stub pepela dobio crvenkast odsjaj.

Ovo je druga erupcija vulkana u posljednjih sedam dana.

Etna, visine oko 3.300 metara, jedan je od najaktivnijih vulkana Evrope, sa više desetina erupcija u posljednjih 100 godina.

U prethodnim erupcijama cijela sela su bila u opasnosti. Ipak, nekoliko lokalnih zajednica odabrale su da ostanu u podnožju vulkana, poznatom po prirodnoj ljepoti i živopisnom pejzažu, navodi "Raša tudej".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije