Svijet

EurActiv: Orbanova uvjerljiva pobjeda dodatno će uzdrmati EU

EurActiv: Orbanova uvjerljiva pobjeda dodatno će uzdrmati EU
Foto: Fena | EurActiv: Orbanova uvjerljiva pobjeda dodatno će uzdrmati EU
Fena

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban osvojio je treći uzastopni mandat, a njegove antiimigrantske poruke biračima osigurale su mu dvotrećinsku većinu u parlamentu sudeći prema preliminarnim rezultatima izbora u toj državi, prenosi intenet portal EurActiv.

Ovakav izborni ishod će dodatno uzdrmati Evropsku uniju, piše ovaj portal, specijalizovan za praćenje Evropske unije.

Ultradesničarski nacionalista se u javnosti predstavlja kao zaštitnik mađarske hrišćanske kulture od „nadolazeće muslimanske imigracije“, što mu je donijelo milione glasova, posebno u ruralnim područjima. Orban je sinoć slavio u prisustvu hiljada svojih pristalica u Budimpešti. Prema preliminarnm podacima, njegova stranka Fides će imati 133 mjesta u parlamentu koji broji 199 poslanika.

Nacionalistička stranka Jobik je dobila tek 26 mjesta, a socijalisti samo 20. Orban će treći put zaredom imati dvotrećinsku većinu i moć da mijenja ustav. Evropska unija se u proteklih osam godina često sukobljavala sa Orbanovim antievropskim stavovima i kršenjem demokratskih normi i standarda. Pobjeda će mu dati snagu da ojača centralnoevropski savez protiv migracija i generalno antiintegracijsku i evroskeptičnu politiku. Prva mu je čestitala Marin Le Pen, čelnica francuskih desničara.

Odziv na izborima je bio rekordni, 70 odsto, što je više nego na svim izborima u posljednjih 12 godina. Analitičari ističu da je Orban najviše glasova dobio u malim mjestima i selima, gdje dopiru samo poruke državne televizije i mediji njegovih poslovnih saradnika.

Orbanova pobjeda će ojačati, piše EurActiv, sve ostale desničare u Evropskoj uniji, posebno u Poljskoj i Austiji što će dodatno uzdrmati EU.

- Migracije su kao hrđa koja polako, ali sigurno obuhvata Mađarsku – rekao je Orban dan uoči izbora.

Iako ga EU kritikuje zbog autokratskog načina vladanja, stavljanja pod kontrolu medija, njegove poruke su došle do birača. Poslovni ljudi bliski njegovoj stranci nastavljaju širiti svoje poslovanje, a preuzimaju kontrolu nad industrijama i finansijskim sektorom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije