Svijet

Pratite nas na Google news

Evo Morales dobio status izbjeglice u Argentini

Evo Morales dobio status izbjeglice u Argentini
Foto: Tanjug/AP | Evo Morales dobio status izbjeglice u Argentini
Tanjug

BUENOS AJRES - Bivši predsjednik Bolivije Evo Morales nalazi se u Argentini, gdje će dobiti status izbjeglice, saopštio je danas šef argentinske diplomatije Felipe Sola.

Kako je naveo, obraćajući se na lokalnoj televiziji TN, Morales je dobio azil da otputuje u Argentinu i podnio je zahtjev za dobijanje statusa izbjeglice kako bi mogao da ostane u toj zemlji, prenosi Reuters.

Sola je rekao da će Morales živjeti u prijestonici Argentine sa svoje dvoje djece, koji su stigli još 23. novembra.

On je dodao da se Morales bolje osjeća u Argentini nego u Meksiku, koji jako daleko od Bolivije, dodaje AP.

Sola je dodao da su još četiri osobe zatražile azil u Argentini.

Morales je prethodno bio u Meksiku, gdje je dobio azil, nakon pada njegove vlade u novembru ove godine, podsjeća Reuters.

Po dolasku u Argentinu, Morales je na Twitteru zahvalio toj zemlji i Meksiku na podršci i solidarnosti.

"Moja vječna zahvalnost predsjedniku i Vladi Meksika na tome što su mi spasili život i zaštitili me. Osjećao sam se, na mjesec dana, kao kod kuće sa meksičkom braćom i sestrama", naveo je Morales.

Morales je podnio ostavku na mjesto predsjednika Bolivije poslije masovnih protesta zbog spornih predsjedničkih izbora na kojima je odnio pobjedu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije