Svijet

Evropska Unija prijeti Masku zabranom Twittera

Evropska Unija prijeti Masku zabranom Twittera
Foto: Flickr | Evropska Unija prijeti Masku zabranom Twittera

​Evropski regulator u sklopu Evropske unije danas je navodno zaprijetio Ilonu Masku zabranom Twittera na cijelom kontinentu ako kompanija ne sprovede pravila o moderiranju sadržaja koja zahtjeva Zakon o digitalnim uslugama.

Takođe danas, Twitter je tvrdio da nije promijenio nikakva pravila - iako je prestao sprovoditi pravila protiv dezinformacija o kovid-u.

"Dok sprovodimo ovaj posao, želimo vas uvjeriti u nekoliko stvari: Prvo, nijedna od naših politika nije se promijenila", napisao je Twitter u postu na blogu pod naslovom "Twitter 2.0: Naša stalna predanost javnom razgovoru."

Twitter je ovu tvrdnju iznio samo sedam dana nakon velikog preokreta u načinu na koji postupa s dezinformacijama o kovid-u. "Od 23. novembra 2022. Twitter više ne sprovodi politiku obmanjujućeg informisanja o kovid-19", objavio je Twitter.

Vrlo doslovno tumačenje Twitterove tvrdnje da se "nijedna naša politika nije promijenila" moglo bi reći da je tehnički tačna - umjesto da je prepisao politiku dezinformacija o kovid-u, Twitter ju je samo prestao sprovoditi.

Ali to je velika promjena u moderiranju sadržaja, a ukidanje zabrane bivšem predsjedniku Donaldu Trampu i drugim kontroverznim korisnicima signalizira drugačiji pristup sprovođenja pravila pod Maskovim vlasništvom, prenosi "Ars Technica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije