Svijet

Evropska komisija čeka uputstva lidera EU o kandidaturi Ukrajine

Evropska komisija čeka uputstva lidera EU o kandidaturi Ukrajine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Evropska komisija čeka uputstva lidera EU o kandidaturi Ukrajine

BRISEL - Nakon što su se ambasadori zemalja članica EU složili da Evropskoj komisiji upute na razmatranje pristigle kandidature Ukrajine, Gruzije i Moldavije, u Briselu kažu da prije otpočinjanja procesa čekaju "uputstva" lidera EU koji se krajem nedjelje stastaju u Parizu.

"Proces je formalno pokrenut, zemlje članice su dale saglasnost, ali smjernice oko toga kako bi taj proces trebalo da izgleda očekujemo tek da čujemo od EU lidera koji bi između ostalog o ovoj temi trebalo da razgovaraju na sastanku u Versaju", kaže izvor Tanjuga iz EK.

U Evropskoj komsiji za Tanjug kažu da u ovom trenutku ne mogu da procijene brzinu niti tehničke detalje razmatranja kandidatura Ukrajine, Gruzije i Moldavije, uključujući i sastavaljnje upitnika koji svaka zemlja mora da ispuni kako bi se njen zahtjev za kandidatski status za članstvo u EU odobrio.

U diplomatskim izvorima ukazuju da je, sa jedne strane, EU na primjeru rata u Ukrajini pokazala da može da reaguje brzo i odlučno, što do sada nije bio slučaj u procesima politike proširenja bar kada je zapadni Balkan u pitanju.

Otud i očekivanje da bi lideri EU sa sastanka 10. i 11. marta u Parizu u završnoj deklaraciji mogli da donesu političku odluku i pozovu na ubrzan proces davanja kandidatskog statusa za zemlje koje su u procesima tzv. Istočnog partnerstva i do sada nisu imale datu jasnu perspektivu članstva u EU kako što je slučaj sa zapadnobalkanskim zemljmama.

I dok s jedne strane u Briselu navode da je sve moguće ukoliko postoji politička volja sa druge strane se ukazuje na činjenicu da su procesi u okviru politike proširenja čvrsto utemeljini i da ni za jednu zemlju ne bi trebalo da bude "prečica" kada je u pitanju ispunjavanje kriterijuma prvo za kandidatski status, a zatim i članstvo.

Zemlje zapadnog Balkan su zvaničnu potvrdu svoje EU perspektive dobile još 2003. godine na samitu u Solunu.

Srbija je zatražila status kandidata za članstvo u EU u decembru 2009. godine, a status kandidata je dobila 1. marta 2012. godine.

Nakon deset godina, Srbija i Crna Gora i dalje pregovaraju o članstvu, a EU ne može da se dogovori o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernim Makedonijom i Albanijom.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije