Svijet

Evropska komisija pokrenula nikad korišteni postupak protiv Mađarske

Evropska komisija pokrenula nikad korišteni postupak protiv Mađarske
Foto: Tanjug/AP | Evropska komisija pokrenula nikad korišteni postupak protiv Mađarske

BRISEL - Evropska komisija pokrenula je u utorak nikad korišteni postupak protiv Mađarske koji bi mogao dovesti do toga da se mađarskoj vladi oduzme sredstva EU zbog nedovoljne borbe protiv korupcije i kršenja demokratskih standarda.

Taj potez uslijedio je dva dana nakon što je mađarski premijer Viktor Orban ponovno pobijedio na izborima velikom većinom, tvrdeći svoju pobjedu kao pobjedu nad liberalnim vrijednostima koje brani Brisel, piše AFP.

"Evropska komisija sada će poslati pismo službene obavijesti za pokretanje mehanizma uslovljavanja", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uz aplauz na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu u Francuskoj.

Posljednji sukob s Mađarskom vezan je za njen sistem javne nabavke, sukob interesa i korupciju i mogao bi dovesti do toga da Budimpešta izgubi novac EU ako ga podrži kvalifikovana većina od 27 država članica.

Orbanov šef kabineta Gergelj Guljaš pozvao je Evropsku komisiju da na izborima "ne kažnjava mađarske glasače jer su na izborima izrazili mišljenje koje nije po ukusu Brisela".

"Briesl griješi. Komisija mora prihvatiti osnovna pravila demokratije", dodoa je on.

Guljaš je pozvao Evropsku uniju da se "vrati zdravom razumu i dijalogu".

Redovno kritikovan od EU zbog podrivanja vladavine prava, Orban je u svom pobjedničkom govoru napao "briselske birokrate", nakon što je obezbijedio četvrti mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije