Svijet

Evropski parlament dobija i treću krajnje desničarsku političku grupu

Evropski parlament dobija i treću krajnje desničarsku političku grupu
Foto: Twitter / Printscreen | Evropski parlament dobija i treću krajnje desničarsku političku grupu

​BRISEL - Evropski parlament imaće u novom sazivu čak tri krajnje desne političke grupe pošto su dogovor o stvaranju najnovije takve poslaničke grupe potvrdili predstavnici Alternative za Njemačku (AfD) i lider češke Sloboda i direktna demokratija (SPD) Tomio Okamura.

Odluka u ujedinjenju u političku grupu 28 evroposlanika iz devet članica Evropske unije treba da bude objavljena tokom večeri 10. jula, prenijeli su mediji.

Za formiranje nove političke grupe u EP potrebna su najmanje 23 poslanika iz sedam zemalja.

Kako prenosi njemački portal "Welt", AfD, koja ima i najviše poslanika u novoj grupi, predložila je da se ona zove "Evropa suverenih nacija".

AfD, koja je zbog ekstremnih stavova u nekoliko njemačkih pokrajina pod nadzorom Službe za zaštitu ustavnog poretka, imaće u novoj grupi 14 poslanika. "Welt" prenosi i da će šef nove političke grupe biti poslanik AfD iz istočne pokrajine Tiringije, Rene Aust.

U novom savezu krajnje desnice će vJerovatno biti češka Sloboda i direktna demokratija Tomia Okamure, francuska nacional-konzervativna partija Rekonket Erika Zemura, bugarski Preporod, poljska Konfederacija - Sloboda i nezavisnost, španska Se Acabo la Fiesta (Zabava je gotova), Republika iz Slovačke, mađarski radikalno desni Pokret naša domovina (Mi Hazánk Mozgalom) i litvanska Unija naroda i pravde.

Jedan portparol AfD rekao je da će nova frakcija ostati otvorena i za druge partije koje bi da se pridruže.

Tomio Okamura, lider češke SPD koja ima jednog evroposlanika, rekao je da je nova grupa programski protiv evropskog Zelenog sporazuma, imigracije i islamizacije Evrope, prenIJela je češka agencija "ČTK".

Gotovo sve partije koje su u prethodnom sazivu činile krajnje desnu, evroskeptičnu političku grupu Identitet i demokratija prešle su sada u novu, veću grupu Patriote za Evropu, koja je okupljena oko partije Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana.

Okamura je za Međunarodni radio "Prag" rekao da njegov SPD to odbacuje, jer su sve ranije članice ID glasale za Zeleni sporazum, i donedavno podržavale migracije u Evropu.

U grupi Patriote za Evropu su uz Fides i partija ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša i francusko krajnje desno Nacionalno okupljanje, koje ima čak 30 poslanika. Ta je grupa treća po broju poslanika u Evropskom parlamentu i pretekla je do sada najjaču desničarsku i evroskeptičnu grupu Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koju predvode Braća Italije, premijerke Đorđe Meloni, i poljska stranka Pravo i pravda.

AfD se nije priključila novoj grupi Patriote za Evropu uglavnom zbog rezervi pojedinih partija u njoj, pišu njemački mediji.

AfD u novom sazivu Evropskog parlamenta ima 15 poslanika, ali je donedavni lider evroposlanika te partije Maksimilijan Krah poslije nedavnih izbora isključen iz partije zbog neonacističkih izjava.

Zbog izjava Maksimilijana Kraha, koji je i dalje evroposlanik, uoči izbora za Evropski parlament su svi evroposlanici AfD isključeni iz tadašnje grupe Identitet i demokratija.

Krah je poslije izbora isključen iz partije, ali je ulazak u Patriote za Evropu za AfD ostao blokiran, iako je po političkim idejama veoma bliska mnogim partijama u toj grupi, pišu mediji.

Vrh AfD, prema pisanju njemačke agencije "DPA", zastupa teoriju da evropske vlade, prije svega njemačka, sprečavaju Viktora Orbana da sarađuje sa AfD. Partije u "Patriotama za Evropu su podložni političkim, spoljnopolitičkim i spoljno-ekonomskim pritiscima prema kojima mi u ovom trenutku moramo da imamo obzira", rekla je šefica AfD Alis Vajdel, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije