Svijet

Evropski parlament potvrdio mandat nove Evropske komisije

Evropski parlament potvrdio mandat nove Evropske komisije
Foto: Tanjug/AP | Evropski parlament potvrdio mandat nove Evropske komisije

STRAZBUR - Evropski parlament podržao je sa 461 glasom "za", 157 glasova "protiv" i 89 "uzdržanih" novi saziv Evropske komisije.

Evropska komisija, na čelu s predsjednicom Ursulom fon der Lejen, započeće svoj petogodišnji mandat 1. decembra.

Kraj mandata novog saziva Evropske komisije predviđen je za 31. oktobar 2024. godine.

Evropski parlamentraci su na plenarnom zasjedanju u Strazburu glasali za davanje mandata cijelom novom sazivu Evropske komisije, uključujući i predsjednicu Ursulu fon der Lejen, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i 25 nominovanih komesara.

Tim Ursule fon der Lejen podržale su najveće političke grupe u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Liberali, dok je grupa Zelenih ostala uzdržana.

Prethodno je predsjednica Ursula fon der Lajen predstavila Evropskom parlamentu svoj tim komesara, kao i program za narednih pet godina rada Komisije.

Kao prvi od fokusa nove komisije Fon der Lejenova je navela proširenje EU na zapadni Balkan.

Ona je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za zapadni Balkan "ostaju otvorena".

"Moramo pokazati našim prijateljima na zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i dijelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena", poručila je Fon der Lejenova.

Dodala je da je zadovoljna što će iskusne diplomate kao što su novi šef diplomatije EU Žosep Borel i komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

Izabrani članovi nove Evropske komisije prošli su proceduru ispitivanja ličnih i profesionalnih sposobnosti neophodnih za preuzimanje vodećih uloga u različitim oblastima EU politike, kao i provjeru eventualnog postojanja konflikta interesa.

U timu Ursule fon der Lejen nalaze se predstavnici 27 država članica.

Velika Britanija i pored zakonskih obaveza i posebnog dogovora u okviru pregovora o Brexitu niije imenovala svog kandidata za evropskog komesara.

Novoizabrana predsjednica Evropske komisije zahvalila je odlazećem predsjedniku Žan-Klod Junkeru na doprinosu jačanju EU i pozvala na "novi početak Evrope".

"Mi smo spremini, još važnije, Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo", zaključila je Fon der Lejenova.

Ursula fon der Lejen kaže da je nova Evropska komisija "geopolitička" i da je rodno balansirana sa samo jednim muškim komesarom više u odnosu na žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije