Svijet

Evropski zvaničnici upozoravaju: Kina postaje glavni igrač na Balkanu

Evropski zvaničnici upozoravaju: Kina postaje glavni igrač na Balkanu
Foto: Ilustracija/Tanjug | Evropski zvaničnici upozoravaju: Kina postaje glavni igrač na Balkanu

BERLIN, STRAZBUR, SARAJEVO - Kina bi mogla zamijeniti Evropsku uniju (EU) kao glavni igrač u regionu zapadnog Balkana ako se ne dese neke promjene u evropskom pristupu, rekao je tokom govora u Bundestagu Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Njemačke.

Masovo upozorenje došlo je isti dan, samo malo kasnije, nakon sličnog upozorenja Žan-Kloda Junkera, predsjednika Evropske komisije, koji je u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu takođe upozorio da EU mora jače da se angažuje u regionu zapadnog Balkana da u taj region ne bi "došao neko drugi".

Mas je rekao da je od krucijalne važnosti da EU ponudi zapadnom Balkanu evropsku perspektivu, jer se, kako je istakao, Kina već nudi tim zemljama, a nema iste vrijednosti koje dijele zemlje Evrope.

Junker je rekao da je EU kroz dosadašnja proširenja, uz sve izazove, pokazala da je sposobna izvoziti stabilnost u svoje susjedstvo.

"Moramo se usaglasiti o zajedničkom jeziku kad je u pitanju zapadni Balkan, i to jednom za sva vremena. Ako to ne uradimo, naše susjedstvo će oblikovati drugi", rekao je Junker. 

Iako se većina analitičara slaže da je pozitivan znak da se EU planira ozbiljnije baviti našim regionom, analitičarka Ivana Marić upozorava da se tu krije zamka da BiH nije sposobna sama rješavati svoje probleme, već se uvijek mora oslanjati na nekog izvana.

"Onda se čudimo zašto nas ne gledaju kao ozbiljne partnere za razgovor već o unutrašnjim problemima BiH razgovaraju i odlučuju van BiH. Vrijeme je da bh. političari preuzmu odgovornost i počnu obavljati poslove za koje su jako dobro plaćeni, a ne da kod svake prepreke mole za pomoć izvana", smatra Marićeva.

Ona takođe podsjeća da BiH više nije tako veliko krizno žarište kao što je bilo ranije, posebno, kako navodi, u poređenju sa Srbijom i Kosovom, koje trenutno zaokuplja svu pažnju upućenu na region.

"Zbog toga se i EU i ostatku međunarodne zajednice sve manje i sve rjeđe miješaju u rješavanje naših problema. To je i dobro za nas jer ćemo jedino na taj način naučiti preuzimati odgovornost i nositi se sa svojim problemima", naglasila je ona.

Ono u čemu ona vidi ulogu EU su pomoć da se stvore dobri temelji po pitanju sloboda medija i jačanja pravne države odnosno borbe protiv kriminala i korupcije. "Ukoliko bismo to ostvarili mnogo lakše bismo se suočavali sa svim ostalim problemima. Upravo ta područja je Junker i spomenuo u svom govoru kao najvažnija. Građani BiH takođe treba da prestanu jadikovati i da iskoriste svoje biračko pravo i izaberu predstavnike koji će se znati nositi s problemima, a ne one koji će zajedno s njima gledati prema EU, OHR-u ili Amerikancima i tražiti da nam pomažu", naglasila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije