Svijet

Pratite nas na Google news

FBI: Saudijac djelovao sam u napadu na bazu

FBI: Saudijac djelovao sam u napadu na bazu
Foto: Arhiva | FBI: Saudijac djelovao sam u napadu na bazu
Fena

PENSAKOLA - Istražitelji vjeruju da je pripadnik saudijske ratne avijacije djelovao sam u petak kada je ubio tri osobe i ranio osam u američkoj mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prije nego što ga je usmrtila policija, objavio je u nedjelju FBI.

Rejčel Rohas, specijalna agentica zadužena za FBI ured u Džekosnvilu, rekla je da je napadač koristio pištolj koji je legalno kupio na Floridi.

"Vjerujemo da je bio jedan napadač koji je počinio taj napad i nema uhapšenih u ovom slučaju", kazala je  na konferenciji za novinare Rohas, glavna istražiteljica u slučaju.

"Pokušavamo otkriti njegov motiv...", dodala je ona.  Takođe je izjavila kako FBI radi na tom slučaju "pod pretpostavkom da je riječ o terorističkom činu", i dodala da je u istrazi angažovano  80 specijalnih agenata FBI, 100 pomoćnog osoblja i brojni  istražitelji iz mornarice i više saveznih agencija, prenosi  Reuters.

Vlasti su potvrdile da je osumnjičeni bio pripadnik Kraljevskih saudijskih vazdušnih snaga te da je u američkoj mornaričkoj bazi bio u sklopu programa obuke čija je svrha osnažiti veze sa stranim saveznicima. 

FBI ga je identifikovao kao Mohameda Saida Alšamranija (21). Počeo je s obukom u Sjedinjenim Državama 2017. godine i bio je na području Pensakole posljednjih 18 mjeseci, saopštile su vlasti.

Guverner Floride, Ron DeSantis, govoreći na konferencijiza novinare u nedjelju u popodnevnim satima, odgovorio je "da, da" na pitanje smatra li pucnjavu terorističkim aktom.

"Puno je frustracija u našoj državi zbog ovoga. Imate strano vojno osoblje koje dolazi u našu bazu. To ne bi smjeli činiti ako mrze našu zemlju, rekao je DeSantis.

"Imao je duboku mržnju prema SAD. Da bismo dovodili ove strane državljane, morate poduzeti mjere opreza", rekao je DeSantis.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije