Svijet

Finska ministarka: Razmatramo ponovno otvaranje granice sa Rusijom

Finska ministarka: Razmatramo ponovno otvaranje granice sa Rusijom
Foto: Pexel | Finska ministarka: Razmatramo ponovno otvaranje granice sa Rusijom

HELSINKI - Helsinki razmatra da ponovo otvori istočne granice sa Rusijom nakon što je prelazak migranata prekinut, pošto je Finska potpuno zatvorila granicu prošle nedjelje, rekla je danas finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen, dodajući da finske vlasti pomno prate situaciju.

"Sada, kada je postalo mirno, nadamo se da možemo, ako ne da se odmah vratimo u normalu, onda da barem, ukoliko je moguće, otvorimo nekoliko graničnih prelaza", rekla je Valtonen za Politiko.

Ona tvrdi da Finska ima dokaze da su ruske vlasti aktivno pomagale ljudima da stignu do granice.

"Ovo je aktivna mjera instrumentalizacije građana trećih zemalja, što Finska ne može da prihvati", rekla je finska ministarka spoljnih poslova.

Finska je prošle nedjelje zatvorila cijelu svoju istočnu granicu sa Rusijom na dvije nedjelje zbog optužbi da Moskva ohrabruje tražioce azila da putuju preko njene granice u zemlje Evropske unije i NATO.       

Nedavne izvještaje prema kojima Moskva planira da poremeti pristupanje Finske i Švedske NATO, Valtonen je ocijenila kao "veoma uznemirujuće" jer, kako tvrdi, pokazuju da "Rusija nema poštovanje prema suverenitetu nacija".

Ranije ove nedjelje, finski javni emiter Ile izvijestio je da su ruske obavještajne službe planirale da organizuju nasilne demonstracije kako bi poremetile pristupanje Švedske i Finske NATO, ali i koji bi unijeli razdor između Turske i EU.

Finska bezbjednosno-obaveštajna služba (Supo) potvrdila je za Ile i POLITICO da je upoznata sa planovima Rusije da organizuje ili podstakne demonstracije u Finskoj, ali nije dala dalje komentare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije