Svijet

"Florens" stigao do SAD, situacija i dalje ekstremno opasna

"Florens" stigao do SAD, situacija i dalje ekstremno opasna
Foto: Tanjug/AP | "Florens" stigao do SAD, situacija i dalje ekstremno opasna, u opasnosti milioni ljudi

VAŠINGTON - Uragan "Florens" sve je bliži istočnoj obali SAD, a obilne padavine koje će donijeti i do 100 centimetara kiše zahvatile su Sjevernu i Južnu Karolinu, javlja AP.

Zabilježene su brzine vjetrova do 160 kilometara na čas i situacija je "ekstremno opasna", navodi AP, dodajući da kompanija "Ðuk enerdži" procjenjuje da će i do tri miliona domova ostati bez struje.

"Florens", čiji prečnik trenutno iznosi 400 kilometara, pogodiće područja na kojima živi oko 11 miliona Amerikanaca.

 

Najveću opasnost, kako navodi agencija, predstavljaju plimski talasi, odnosno nadolazak mora, koji su uzrok smrti oko 49 odsto žrtava uragana u SAD.

Za sada je otkazano oko 1.200 avionskih letova i privatni meteorolozi procjenjuju ekonomsku štetu u rasponu od deset do 60 milijardi dolara.

U Sjevernoj i Južnoj Karolini trenutno se nalaze hitne službe iz Kalifornije, Floride i područja Nova Engleske, spremne da uđu u pogođena područja kada uslovi to dozvole.

Na raspolaganju su im čamci na naduvavanje, vozila za sve terene i slično. Nacionalna garda Virdžinije spremila je 1.200 svojih pripadnika za spasilačke akcije.

 

Zoološki vrt u Sjevernoj Karolini preduzeo je mjere predostrožnosti kako bi zaštitio oko 1.600 životinja koje u njemu žive. Slonovi, žirafe, šimpanze i stotine drugih životinja premještene su u zatvorene prostorije zbog bezbjednosti. Portparolka zoo vrta Dajen Vila kaže da će pojedine životinje, kao što su bufali i sjeverni jeleni, ostati napolju unutar zaštitnih ograda, jer ne vole potpuno zatvorene prostore.

Zoološki vrt spremio je ekipu stručnjaka, veterinara i čuvara koji će brinuti o životinjama tokom oluje.

"Uragan ''Florens'' nepozvan je ali samo što nije stigao", rekao je guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper na konferenciji za novinare.

On je žiteljima savjetovao da ostanu oprezni.

"Ovo je snažna oluja koja može da ubije", rekao je Kuper.

 

Zvaničnici u Južnoj i Sjevernoj Karolini zatvaraju luke pred naletom uragana Florens koji se približava njihovim obalama.

U Sjevernoj Karolini su za komercijalni saobraćaj zatvorene luke Vilmington i Morhed, dok je u Južnoj Karolini zatvorena luka u Čarlstonu za prevoz kontejnera, prenosi AP.

U međuvremenu, predsjednik SAD Donald Tramp ponovio je da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu.

On je dodao da bi Florens mogao biti "jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije