Svijet

Pratite nas na Google news

Fon der Lajen: Za par nedjelja nova metodologija proširenja EU

Fon der Lajen: Za par nedjelja nova metodologija proširenja EU
Foto: Tanjug/AP | Fon der Lajen: Za par nedjelja nova metodologija proširenja EU
Tanjug

STRAZBUR - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će narednih šest mjeseci biti ključni za odnose EU i Zapadnog Balkana i najavljuje da će Evropska komisija za par nedjelja izaći sa novom metodologijom proširenja.

Ursula fon der Lajen je tokom predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja u Evropskom parlamentu u Strazburu pozvala EU da održi momentum kada je riječ o Zapadnom Balkanu.

"Ako želimo da samit EU Zapadni Balkan u Zagrebu bude uspješan moramo sada da uradimo naš domaći zadatak. Zato ćemo predstaviti našu metodologiju proširenja za par nedelja kako bismo razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno dali našim prijateljima na Zapadnom Balkanu prespektivu za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", poručila je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je ocijenila da upravo Hrvatska, koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU, zna bolje od mnogih šta znači snaga evropske perspektive, koliko daleko ta perspektiva može odvesti zemlju u pogledu transformacije sistema i ekonomije, ali i šta je to dobro što EU može da uradi svojim angažmanom i investiranjem u regionu Zapadnog Balkana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije