Svijet

Fon der Lejen: Pred Ukrajinom dug i naporan put do EU

Fon der Lejen: Pred Ukrajinom dug i naporan put do EU
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Fon der Lejen: Pred Ukrajinom dug i naporan put do EU

BRISEL - Ukrajina sada ima "veoma jasnu evropsku perspektivu" , ali će "dug put" ka članstvu u EU "zahtijevati naporan rad", saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Lideri EU su prošle nedjelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama prije nego što zemlja postane članice Unije koja sada čini 27 država, prenosi Rojters.

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu predsjednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

"Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je prije samo pet mjeseci izgledalo gotovo nezamislivo", saopštila je Lejen.

Ona je još rekla da predstoji "dug put", ali da će "Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno" i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je prije moguće.

"Sljedeći koraci su vam na dohvat ruke. Ali će zahtijevati naporan rad", dodala je Ursula fon der Lejen.

Predsjednica EK je kao hitne potrebne mjere navela: usvajanje zakona o medijima, primjenu novih propisa koji umanjuju pretjeranu moć oligarha i imenovanje najviših antikorupcijskih zvaničnika, prenosi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije