Svijet

Fon der Lejen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

Fon der Lejen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema
Foto: Twitter/Arhiva | Fon der Lejen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Fon der Lejen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.

"Prvo, obavezujemo se da ćemo obezbijediti da određene ruske banke budu uklonjene iz SWIFT sistema. To će ih zaustaviti u obavljanju finasijskih transakcija, i blokirati ruski izvoz i uzvoz. Ovo će obezbijediti da ove banke budu isključene iz međunarodnog finansijskog sistema i naneće štetu njihovoj sposobnosti da posluju globalno", izjavila je Fon der Lejen.

U vanrednom obraćanju iz Brisela, predsjednica Evropske komisije je izjavila da će dodatne sankcije paralizovati imovinu ruske Centralne banke, čime će se, kako je dodala, zamrznuti njene transakcije u raspoređivanju međunarodnih rezervi u cilju ublažavanja uticaja međunarodnih sankcija na rusku ekonomiju.

Fon dr Lejen dodaje da će se raditi i na zabrani ruskim oligarskima da koriste svoja finasijska sredstava na međunarodnim tržištima.

"Sve ove mjere će značajno naškoditi mogućnostima Putina da finansira svoj rat i imaće poražavajući uticaj na rusku ekonomiju. Putin je krenuo putem da uništi Ukrajinu, ali ono što radi je uništavnje budućosti sopstevene zemlje", zanključila je Fon der Lejen u vanrednom obraćanju iz sjedišta Evropske komisje u Briselu.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije