Svijet

Ruska vojna operacija na Ukrajinu, Kličko: Kijev je opkoljen

Ruska vojna operacija na Ukrajinu, Kličko: Kijev je opkoljen
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija na Ukrajinu: Eksplozije na više strana, Moskvi nove sankcije

MOSKVA - Četvrti dan ruske vojne operacije na Ukrajinu, eksplozije su i protekle noći odjekivale na više strana u Ukrajini, a SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija su odlučile da uvedu dodatne sankcije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

21.56 - Hitna sjednica Generalne skupštine UN o akciji Rusije u Ukrajini

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN večeras je odlučeno da za sutra bude sazvana hitna specijalna sjednica Generalne skupštine UN o akciji Rusije u Ukrajini.

Tokom glasanja nije postojala mogućnost ulaganja veta.

21.08 - Kličko: Kijev je opkoljen

"Kijev je potpuno opkoljen", rekao je u izjavi za AFP gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko, dodajući da su potencijalne rute za beg sada blokirane. Upitan da li je planirana evakuacija građana u slučaju da ruske trupe zauzmu prestonicu, on je odgovorio: "To ne možemo da uradimo, sve rute su blokirane". 

"Opkoljeni smo", dodao je. 

U Kijevu oko koga se danima vode borbe, vazdušni napadi se čuju i sada, dok se stanovnici suočavaju sa još jednom noći pod pretnjom vazdušnih udara, prenosi BBC. 

20.49 - Norveška oduzima sredstva Rusije iz svog državnog fonda

Norveški državni fond, najveći na svijetu, vrijedan 1,3 biliona dolara, oduzeće sredstva Ruske Federacije nakon intervencije u Ukrajini, saopštila je danas Vlada Norveške.

Ruska imovina u državnom fondu, koju čine akcije 47 kompanija, kao i državne obveznice, procenjen je krajem 2021. godine na oko 25 milijardi norveških kruna (oko 2,8 milijardi dolara), saopštila je Vlada u Oslu, prenosi Rojters.

20.34 - Kijev zvanično saopštio termin pregovora, Rusija se još ne oglašava

U Kijevu navode da pregovori sa Ruskom Federacijom o prestanku sukoba neće početi još nekoliko sati. Sa druge strane Rusi se još uvijek nisu oglašavali ovim povodom.

Kako prenosi portal nv.ua, portparol Zelenskog Sergej Nikiforov je rekao da pregovori sa Ruskom Federacijom neće početi još nekoliko sati zbog veoma teške logistike i mjera bezbjednosti ukrajinske delegacije.

19.12 - Evropa očekuje sedam miliona izbjeglica iz Ukrajine

Evropska komisija saopštila je danas da se Evropa suočava sa najvećom humanitarnom krizom u veoma dugom periodu nakon napada Rusije na Ukrajinu i da bi broj raseljenih mogao da premaši sedam miliona.

"Suočeni smo sa nečim što može da postane najveća humanitarna kriza na našem evropskom vremenu u veoma, veoma dugom periodu. Potrebe rastu iz trenutka u trenutak", izjavio je Janez Lenarčič, komesar EU za humanitarnu pomoć i krizni menadžment.

18.33 - Zelenski: Ne vjerujem u ishod pregovora

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi trebalo iskoristi svaku priliku da se obezbjedi mir, u trenutku kada Ukrajina treba da se sastane sa Rusijom na mirovnim pregovorima.

"Ne vjerujem baš u ishod ovog sastanka, ali neka pokušaju, da kasnije nijedan građanin Ukrajine ne sumnja da ja, kao predsjednik, nisam pokušao da zaustavim rat, kada postoji mala, ali ipak šansa, rekao je Zelenski, prenio je Rojters.

18.07 - Fon der Lejen: EU zatvara vazdušni prostor za ruske letjelice

Evropska unija će zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

17.38 - Iz Bjelorusije ispaljene rakete na Ukrajinu

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova u svom izvještaju navodi da su iz Bjelorusije danas lansirane rakete kratkog dometa na Ukrajinu.

17.08 - Turska zatvara Bosfor za rusku mornaricu

"Situacija u Ukrajini se pretvorila u rat. Turska će poštovati konvenciju iz Montrea", saopštio je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu, prenosi agencija Rojters.

16.45 - Kuleba: Nećemo se predati

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da se Ukrajina u pregovorima sa Rusijom neće predati niti kapitulirati.

"Danas smo više nego ikada blizu ulaska bjeloruskih oružanih snaga u rat. I baš zato su razgovarali predsjednik Zelenski i predsjednik Lukašenko. Zato što moramo da zaštitimo našu sjevernu granicu i da minimiziramo prijetnje koje će doći odatle“, rekao je Kuleba, prenosi UNIAN.

16.34 - NATO reagovao na Putinovu odluku: Generalni sekretar iznio jasan stav

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg reagovao je na Putinovu odluku da se snage nuklearnog odvraćanja stave u povećan stepen pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da je Putinova "nuklearna retorika opasna i neodgovorna".

15.42 - Mediji: Ukrajinske snage upotrebljavaju fosfornu municiju

Ukrajinska vojska, očajnički želeći da obuzda ofanzivu ruskih trupa, počela je masovnu upotrebu municije punjene fosforom u predgrađu Kijeva u blizini aerodroma Gostomelj, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

U Ministarstvu su istakli da ukrajinske snage upotrebljavaju granate kalibra 122 milimetra za haubice "D-30" i rakete sovjetske proizvodnje za sisteme BM-21 "Grad", uprkos činjenici da je ova municija zabranjena trećim protokolom Konvencije UN o nehumanom oružju iz 1980. godine.

15.16 - Zelenski: Razgovori će se voditi bez preduslova

Ukrajinski i ruski zvaničnici sastaće se radi razgovora na bjeloruskoj granici sa Ukrajinom, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Razgovori, prvi od kada je Rusija pokrenula vojnu akciju protiv Ukrajine, biće vođeni bez preduslova i rezultat su telefonskog razgovora Zelenskog i bjeloruskog predsjednka Aleksandra Lukašenka, rekao je ukrajinski lider.

15.10 - Lideri G7 potvrdili isključenje ruskih banaka iz SWIFT-a

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) saopštili su danas da su zapadni saveznici odlučili da isključe "određene ruske banke" iz svjetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT.

14.57 - Janša upozorava na domino efekat ukoliko padne Ukrajina

Slovenački premijer Janez Janša upozorio je danas na domino efekat ako Ukrajina padne, napominjući da je sudbina te zemlje ključna ne samo za Evropu, već i za svijet u cjelini. On smatra da je sada vrijeme da se Evropa odvikne od energetske zavisnosti od Rusije, prenio je STA.

14. 25 - Putin izdao novu naredbu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom i načelnikom generalštaba Valerijem Gerasimovim, naredio da snage nuklearnog odvraćanja budu stavljene u stanje visoke pripravnosti zbog agresivnih izjava zemalja NATO-a, prenosi Rojters, prenosi Euronews.

14.11 - Kadirov: "Vrijeme je"

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da je došlo vrijeme da se donese konkretna odluka o situaciji u Ukrajini i pozvao na ofanzivu velikih razmjera u svim pravcima.

Kadirov je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina "da svim specijalnim snagama da odgovarajuće naređenje".

Ranije je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov najavio blokadu Hersona i Berdjanska.

13:57 - Mediji: Istekao rok, Ukrajina pristala na pregovore u Bjelorusiji

Ukrajinska delegacija otputovala je u Gomelj na pregovore sa ruskom stranom, prenose ruski mediji izjavu bjeloruskog zvaničnika koju su kasnije potvrdili i ruski zvaničnici.

Kako navodi Interfaks ukrajinska delegacija ide u Gomelj na pregovore sa ruskom stranom.

13.38 - Kličko: U Kijevu nema ruskih trupa

Situacija u Kijevu 27. februara ostaje napeta, ali u prestonici nema ruskih trupa, kaže gradonačelnik Vitalij Kličko.

13:26 - Borel: Predlažem finansiranje nabavke "smrtonosne opreme" za Ukrajinu

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, najavio je da će na večerašnjem vanrednom, virtuelnom sastanku Savjeta EU, predložiti nabavku ubojitog oružja, medicinske opreme i goriva za ukrajinsku vojsku.

"Predložiću ministrima da koriste Evropski fond za mir za dvije mjere hitne pomoći. One za cilj imaju finansiraje snabdijevanja ubojitim materijalom herojske ukrajinske vojske, koja žestoko suprotstavlja ruskim osvajačima, i obezbjeđivanje hitno potrebnih zalihe, poput goriva", rekao je Borel pred sastanak.

13.16 - "Vratili smo Harkov"

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad ključnim gradom Harkovom, rekao je regionalni guverner Oleg Sinehubov koji je jutros saopštio da su Rusi ušli u grad.

"Kontrola nad Harkovom je potpuno naša", objavio je na Telegramu.

Kako je dodao, oružane snage, policija, obrambene snage rade na terenu, a grad se potpuno čisti od neprijatelja.

13.02 - Zelenski: Razgovarao sam sa Lukašenkom 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upravo je objavio da je razgovarao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

12. 50 - Agencija UN suspendovala rad u Ukrajini

Agencija Ujedinjenih nacija i partneri iz humanitarnih organizacija suspendovali su danas operacije u Ukrajini zbog, kako se navodi, "pogrošanja bezbjednosne situacije", prenio je BBC.

"Ujedinjene nacije i naši partneri će održati prisustvo u zemlji i nastaviti sa radom onog trenutka kada to situacija dozvoli", saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja.

12.30 - Njemacka na tri mjeseca zatvara vazdušni prostor za ruske avione

Njemačko ministarstvo saobraćaja saopštilo je danas da će Njemačka na tri mjeseca zatvoriti vazdušni prostor za ruske avione i avio-kompanije.

Kako je naveo portparol iz ministarstva saobraćaja, iz ove zabrane su isključeni letovi za humanitarnu pomoć, prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo je u subotu saopštilo da se priprema da zatvori njemački vazdušni prostor za ruske letove, nakon sličnih poteza i drugih evropskih zemalja kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

11.54 - "Tužili smo Rusiju Hagu"

"Ukrajina je zvanično podnela tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde UN u Hagu. Zahtevamo da se Rusija smatra odgovornom za korišćenje koncepta genocida da bi se opravdala agresija. Tražimo od suda da odmah naredi Rusiji da prekine napade i zakaže ročište sledeće nedelje", napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru.

Zelenski je prije tvita pozvao je međunarodnu zajednicu da oduzme Rusiji pravo glasa u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocijenivši da se ruske akcije "graniče sa genocidom".

"Ovo je teror. Još više će bombardovati naše gradove, još podmuklije će ubijati našu djecu. Ovo je zlo došlo na našu zemlju i mora da bude uništeno", poručio je predsednik Zelenski u kratkoj video-poruci.

Predsednik Ukrajine je naveo i da Vasilkov, Kijev, Černigov, Sumi, Harkov i drugi gradovi žive u uslovima koji "nisu viđeni na teritoriji Ukrajine od Drugog svetskog rata".

"Ova noć je bila teška, ponovo pucnjava, ponovo granatiranje naseljenih mesta, civilne infrastrukture. Danas nema ništa što okupator ne smatra legitimnom metom", rekao je Zelenski u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

11:45 - Lukašenko: Ako SAD dopreme nuklearno oružje, i mi ćemo

Bjelorusija će se obratiti Rusiji sa zahtjevom da joj se vrati nuklearno oružje ukoliko SAD postave nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, kazao je danas predsjednik Belorusije Aleksnadar Lukašenko.

Lukašenko je pomenuo ovu mogućnost tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenio je TASS.

"Ukoliko SAD ili Francuska premjeste nuklearno oružje u Poljsku ili Litavniju, dakle, na naše granice, apelovaću na ruskog kolegu Vladimira Putina da nam vrati oružje koje sam jednom predao bezuslovno", naveo je Lukašenko.

11.37 - Agencija UN: Više od 200.000 ljudi prebjeglo iz Ukrajine 

Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija saopštila je danas da najnoviji broj Ukrajinaca koji su stigli u susjedne zemlje sada premašuje 200.000.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice naveo je na Tviteru da se broj onih koji bježe od vojne intervencije u Ukrajini stalno mijenja, kao i da će novo ažuriranje biti objavljeno kasnije tokom dana, prenosi agencija AP.

Procjena agencije u subotu je bila da je najmanje 150.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine u Poljsku i druge zemlje, uključujući Mađarsku i Rumuniju.

Kako je navela poljska vlada u saopštenju juče, više od 100.000 Ukrajinaca prešlo je poljsko-ukrajinsku granicu samo u poslednjih 48 sati.

11.25 - Lukašenko: Kijev da pregovara kako ne bi izgubili državnost

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko danas je pozvao Kijev da sjedne za pregovarački sto sa Rusijom kako Ukrajina ne bi izgubila svoju državnost, prenijela je agencija RIA Novosti.

Rusija je prethodno saopštila da je njihova delegacija spremna da se sastane sa ukrajinskom stranom u bjeloruskom gradu Gomelj, ali je Kijev naveo da se Bjelorusija ne može smatrati neutralnim posrednikom i odbacio pregovore na teritoriji te zemlje.

11.24. Svjetska džudo federacija suspendovala Putina

11.20 - Rusi u Minsku: Čekamo do 15h

Ruska delegacija će čekati u Bjelorusiji do 15h popodne., prenose mediji.

11.15. Šef MI6: Putin ne može da dobije rat

Mur nagovještava da će Putinove snage u Ukrajini doživeti neuspjeh, jer je potcijenio vojnu snagu susjeda, preneo je "Dejli mejl".

U članku "Bezobzirna kocka", profesor sa Kraljevskog koledža u Londonu Lorens Fridman je napisao da je "Putin postao opsednut Ukrajinom i sklon nečuvenim izjavama koje se pojavljuju kao izgovori za rat, a koje takođe mogu da se odraze na njegove poglede".

Fridman je napisao da pobjeda Moskve ne može da dođe u obliku uspješne invazije kojom bi se svrgnula vlada u Kijevu, već u vidu pobjede nad narodnom Ukrajine.

10.20 - Peskov: Nema suspenzije vojne operacije dok traju pregovori

Rusija neće suspendovati vojnu operaciju u Ukrajini tokom pregovora sa ukrajinskom stranom, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi smo sa svoje strane upozorili ukrajinsku stranu da ovog puta akcije koje podrazumeva vojna operacija neće biti suspendovane", dodao je on, prenosi Tass.

10.15 - Podoljak: Ukrajina želi pregovore sa Rusijom bez ultimatuma

Ukrajina želi samo "prave" pregovore sa Rusijom o njenoj vojnoj ofanzivi, bez ultimatuma, rekao je danas za Rojters savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak, nazvavši propagandom odluku Moskve da pošalje delegaciju u Bjelorusiju na razgovore.

9.41 - Savjet EU danas o vojnoj pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće večeras na vanrednoj video konfrenciji o paketu hitne pomoći namijenjene ukrajinskim vojnim snagama.

Sastanak počinje od 18 časova, a predsedavaće šef diplomatije EU, Žosep Borel, koji je najavio "usvajanje dodatnih mjera za podršku Ukrajini protiv ruske agresije".

U Briselu ocjenjuju da večeras neće biti usvojena i konačna odluka o vojnoj pomoći EU Ukrajini, jer je za taj paket, kao i za pakete sankcija protiv Rusije, neophodno fizičko prisustvo ministara.

9.37 Oružane snage Rusije napale vojnu infrastrukturu Ukrajine

Ruske oružane snage napale su u subotu ukrajinsku vojnu infrastrukturu visokopreciznim oružjem, koristeći krstareće rakete lansirane iz vazduha i sa mora, rekao je danas novinarima danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

On tvrdi da nisu izvršeni nikakvi napadi na gradove i naselja.

"Oružane snage Ruske Federacije su 26. februara izvršile još jedan napad na ukrajinske vojne infrastrukturne objekte visokopreciznim oružjem velikog dometa, koristeći krstareće rakete lansirane iz vazduha i sa mora", rekao je Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao general-major Konašenkov, ruska vojska ne napada gradove i naselja, već "koristi sve svoje napore da zaštiti živote civila".

9.12 Rusija: Ukrajinski nacionalisti gađali i školu, ima žrtava

Ukrajinska ekstremistička desničarska jedinica za specijalne operacije Azov, granatirala je stambene blokove i školu u blizini grada Marijupolja, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, koji tvrdi da ima žrtava među civilima.

"U subotu, između 16.00 i 16.20, ukrajinski nacionalisti iz Azova su napali stambene dijelove sela Sartana u blizini Marijupolja, i gradsku školu. Kao rezultat, nekoliko stambenih zgrada je oštećeno, a neki civili su ubijeni", naveo je Konašenkov, prenosi TAS S.

On je kazao da rusko ministarstvo odbrane upozorava da ukrajinski nacionalisti prijete novim takvim napadima.

09:10 - Peskov: Ruska delegacija stigla u Bjelorusiju na razgovore; Zelenski: Minsk više ne

Ruska delegacija stigla je u Bjelorusiju na razgovore sa ukrajinskom stranom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbio tu ponudu, rekavši da su pregovori u Minsku mogli biti mogući da Rusija nije napala Ukrajinu sa bjeloruske teritorije.

8:21 - Zelenski: Osnivamo "legiju stranaca" za dobrovoljce

Ukrajina osniva "legiju stranaca" za dobrovoljce iz inostranstva, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji", naveo je Zelenski u saopštenju koje je prenio Rojters.

08:15 - Putin: Hvala ruskim specijalcima u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se danas Snagama za specijalne operacije (SOF) za vojnu dužnost koju obavljaju u Ukrajini, navodi se u saopštenju na sajtu Kremlja.

"Želim da se zahvalim komandi, pripadnicima Snaga za specijalne operacije, veteranima, na vjernosti, besprekornoj službi u ime naroda Rusije i naše velike otadžbine", rekao je ruski lider, prenose RIA Novosti.

8.00 - Eksplozije širom Ukrajine

Eksplozije su i protekle noći odjekivale na više strana u Ukrajini, a, kako mediji prenose ruske snage su digle u vazduh gasovod u gradu Harkovu.

Za sada nije poznato koliki je značaj ovog gasovoda i da li može doći do prekida u isporukama gasa nakon ovoga, ali na društvenim mrežama može se videti snimak eksplozije u obliku pečurke, prenosi Rojters.

Ruske rakete pogodile su i ukrajinski grad Vasiljkiv, jugozapadno od Kijeva, nakon čega je došlo do požara na jednom naftnom terminalu, kazao je gradonačelnik.

Proruske snage u Lugansku saopštile su u međuvremenu da je ukrajinska raketa razorila naftni terminal u gradu Rovenki u toj oblasti.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da glasa o sazivanju rijetke hitne specijalne sjednice Generalne skupštine UN o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja bi trebalo da se održi sutra, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

7.48 - Klimov: Mi ćemo odrediti gdje ćemo sa Zapadom sarađivati

Rusiji predstoji da odluči u kojim sektorima će dozvoliti zapadnim zemljama da sa njom sarađuje, izjavio je predstavnik komisije za zaštitu nacionalnog suvereniteta Savjeta federacije Rusije Andrej Klimov.

"Vašington, primoravajući svoje saveznike iz NATO da uvode nove nelegalne sankcije Moskvi, ne ostavlja Rusiji drugog izbora nego da revidira cjelokupne odnose sa tim državama", kazao je Klimov.

Kako je istakao, sve te zemlje koje misle da će Rusija strpljivo da gleda na sve to, grdno greše.

"Silina recipročnih mera će biti ista, na svih 100 odsto. Ako misle da će oni odlučivati u kojim sektorima će sa nama sarađivati, grdno griješe. Mi ćemo o tome odlučivati", kazao je on.

Takođe je rekao da odgovor Rusije može da uključi i aktivu i imovinu mnogih segmenata biznisa.

07.46 - Lajen: Uklanjamo ruske banke iz SWIFT globalnog sistema

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je sinoć da su SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Velika Britanija odlučile da uvedu dodatne sancije protiv Moskve, uključujući i isključivanje određenog broja ruskih banaka iz globalnog međubankarskog platnog sistema SWIFT.

Fon der Lajen je najvila da će paket novih sankcija predstaviti i liderima EU na usvajanje.

7.36 - Tramp: Putin nadmudrio sve, naši lideri su glupi

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp osudio je rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da se moli za Ukrajince, navodeći da je bio u pravu kada je nedavno rekao da je Putin pametan jer je nadmudrio svjetske lidere, prenio je Rojters.

"Pravi problem leži u tome što su naši lideri glupi, glupi, tako su glupi", poručio je Tramp u subotu na skupu konzervativaca u Orlandu.

Tramp je istakao ima empatiju za Ukrajince i rekao da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski hrabar čovek, jer je ostao u Kijevu.

On je podsetio na ruski sukob sa Gruzijom, dok je predsednik bio DŽordž Buš junior, i pripajanje Krima Rusiji, dok je Barak Obama bio na čelu SAD.

"Ostajem jedini predsednik u 21. veku pod čijom stražom Rusija nije izvršila invaziju na drugu zemlju", naglasio je on.

7.17. - Zaharova: Zapad postao saučesnik "genocida" u DNR i LNR

Moskva smatra da su optužbe NATO da Rusija vrši agresiju neosnovane, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i ocijenila da su zapadne zemlje postale "saučesnici višegodišnjeg genocida nad građanima Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike" (LNR i DNR).

"U uslovima nesposobnosti država članica NATO za dogovor i odsustva želje da stvarno jačaju bezbjednost u Evropi na principu ravnopravne i nedjeljive bezbjednosti, njihove pokušaje da nas optuže za agresiju smatramo neosnovanim", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Zaharova tvrdi da su zemlje Zapada suštinski postale saučesnici u "višegodišnjem genocidu" nad žiteljima LNR i DNR, a NATO i SAD nisu zainteresovani za normalizaciju situacije u Ukrajini.

Ona je ukazala na to da Rusija ne može da ignoriše konfrontacionu politiku NATO, posebno kada ključna bezbednosna pitanja koja zabrinjavaju Moskvu ostaju bez odgovora.

"Rusija je optužena za višestruko kršenje zakona iz 1997. godine, tj. Osnivački akt NATO-Rusija. Istina je da Alijansa raspoređuje svoje trupe i infrastrukturu u blizini naših granica i koristi vojne potencijale susjednih država za sprovođenje planova obuzdavanja Rusije", rekla je Zaharova, prenio je TAS S.

Ona je ocijenila da se pokušaji Moskve da održi dijalog i dobije bezbjednosne garancije od NATO doživljavaju kao agresivno ponašanje i ukazala da planovi Sjevrenoatlantske alijanse da vojno jača Ukrajinu pokazuju da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nisu zainteresovani za rješavanje ukrajinske krize.

7.04 - Ukrajinski zvaničnik: Ruske trupe ušle u Harkov

Ruske trupe ušle su u ukrajinski grad Harkov, saopštio je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Prethodno je iz kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog potvrđeno da je u tom, drugom po veličini gradu Ukrajine, dignut u vazduh gasovod.

Kako je prenio AP, vlada je upozorila stanovništvo da se zaštiti od dima tako što će prozore prekriti vlažnom tkaninom.

"Borićemo se koliko god bude potrebno da oslobodimo svoju zemlju", poručio je Zelenski.

Potvrđeno je da se čula eksplozija kod civilnog aerodroma Zulijani.

Na meti napada našli su se još neki aerodromi.

U međuvremenu, nastavlja se egzodus stanovništva koje pred sukobima napušta Ukrajinu.

Više od 150.000 Ukrajinaca do sada je prešlo u Poljsku, Moldaviju i susjedne zemlje, a UN upozoravaju da bi taj broj mogao da dostigne čak četiri miliona ako borbe budu eskalirale.

Sve o dešavanjima tokom prethodnog dana možete da pročitate OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije