Svijet

Ruska vojna operacija na Ukrajinu; "Zatvaramo granice"

Ruska vojna operacija na Ukrajinu; "Zatvaramo granice"
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija na Ukrajinu: Krstarećim raketama na vojne objekte, bitka za Kijev

MOSKVA - Treći dan ruske vojne operacije na Ukrajinu, tokom noći su Oružane snage Rusije izvele napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini, dok je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine poručio da Ukrajina neće prestati da se bori protiv, kako je rekao, "ruskog agresora". Borbe se vode i u okolini glavnog grada Kijeva.

22.09 - Putin i Aliljev o vojnoj operaciji u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev razgovarali su danas, između ostalog, "o specijalnoj ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini", saopšteno je iz Kremlja.

"Dvojica predsjednika su razgovarala o razvoju situacije tokom specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini", prenosi TAS S.

Ranije danas, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da su predsjednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, predložili da organizuju pregovore sa Rusijom.

21.55 - Ukrajina zatvara granice prema Rusiji i Bjelorusiji

U video izjavi koja je objavljena na Telegramu premijer Denis Šmihail je rekao da će samo građanima Ukrajine biti dozvoljeno da pređu iz Rusije i Bjelorusije u Ukrajinu. On međutim nije saopštio kada će zatvaranje granica stupiti na snagu, prenosi CNN.

21.43 - Objavljeni satelitski snimci ruskih snaga kod hidroelektane Kahovka

Današnji satelitski snimci koje je objavila kompanija Maksar Tehnolodžiz pokazuju da su ruske kopnene snage raspoređene u Novoj Kahovki, u Ukrajini, blizu hidroelektrane Kahovka na rijeci Dnjepar, javlja Rojters.

Na satelitskim snimcima koje je objavila američka kompanija vide se vojni kamioni parkirani na brani hidroelektrane i na obližnjem putu u Novoj Kahovki, na jugu Ukrajine.

21.32 - Mediji: Rusi pogodili dječju bolnicu u Kijevu

Ukrajinski TSN javlja da su Rusi pogodili dječju onokološku bolnicu u Kijevu te da ima poginulih, prenosi Kyiv Independent.

21.08 - Arestovič: Zaustavljeno napredovanje ruskih snaga ka Kijevu

Bliski saradnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da je zaustavljeno napredovanje ruskih snaga ka Kijevu i da je oko 3.500 ruskih vojnika ubijeno ili povrijeđeno u dosadašnjim borbama u Ukrajini, javlja Rojters.

"Napadamo neprijatelja oko Kijeva i za sada smo zaustavili njihovo napredovanje", izjavio je savjetnik predsjednika Zelenskog Oleksij Arestovič.

21.04 - Glavna željeznička stanica u Kijevu bez struje

Ukrajinske željeznice isključile su struju na glavnoj željezničkoj stanici u Kijevu zbog raketiranja u njenoj blizini.

21.00 - Ukrajinci vratili Sumi

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika stiže informacija da je grad Sumi u potpunosti vraćen pod kontrolu ukrajinskih snaga.

20.43 - Šolc: Njemačka isporučuje protivtenkovsko oružje Ukrajini

Njemačka će Ukrajini isporučiti 1.000 komada protivtenkovskog oružja i 500 raketa zemlja-vazduh "stinger" iz zaliha Bundesvera, kako bi mogla da se brani od napada Rusije, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

20.29 - Oglasio se Pentagon povodom situacije u Ukrajini

Ruska vojska u Ukrajini napreduje sporije nego što je Moskva očekivala, kazao je viši zvaničnik Pentagona.

20.12 - Ruske snage blizu nuklearne elektrane u Zaporožju

Ruska vojska približava se ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, na jugoistoku zemlje, saopštio je danas savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

Kako je naveo, ruske snage su usmjerile rakete ka tom mjestu, prenosi Rojters.

Rusija je ranije zauzela nekadašnju nuklearnu elektranu u Čenobilju, udaljenu oko 100 kilometara sjeverno od Kijeva.

20.00 - Bajden: Alternativa sankcijama - Treći svjetski rat

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da bi Treći svjetski rat bio alternativa oštrim sankcijama, koje je Vašington uveo Rusiji, javlja ruska agencija TAS S.

19.42 - Mediji: Donjeck meta masivnog granatiranja

Grad Donjeck našao se večeras na udaru masivnog ukrajinskog granatiranja, javlja TAS S.

Izvještač agencije prenosi da se detonacije mogu čuti na liniji fronta u kvartu Kijevski u Donjecku, a da se lokalno stanovništvo krije u skloništima i podrumima zgrada.

Eksplozije granata se čuju i u kvartovima Petrovski, Lenjinski, Vorošilovski i Kirovski, a u 19 časova po lokalnom vremenu detonacije su se čule i u predgrađu Šaktersk, na obodu Donjecka.

19.39 - Zvaničnik EU: U toku pregovori o trećem paketu sankcija Rusiji

Evropska unija pregovara o trećem paketu sankcija Rusiji, rekao je danas neimenovani zvaničnik EU za Rojters.

Za sada nije jasno da li će novi paket sankcija uključiti mjere koje će uticati na pristup Rusije globalnom međubankarskom platnom sistemu SWIFT.

Prethodno su danas njemački ministri spoljnih poslova i ekonomije, Analena Berbok i Robert Habek rekli da se Berlin zalaže za nametanje "ciljanih i funkcionalnih" ograničenja Rusiji iz platnog sistema SWIFT.

Ranije je neimenovani zvaničnik iz kabineta francuskog predsjednika rekao da je razgovor između članica Evropske unije o isključenju Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT blizu uspješnog završetka.

19.35 - Uništene sve željezničke pruge koje spajaju Rusiju i Ukrajinu

Ukrajinske željeznice su uništile sve pruge na prelazima koje povezuju ovu zemlju sa Rusijom kao odgovor na vojnu invaziju Moskve.

19.20 - Sajt "RIA novosti" pod sajber napadom

Sajt agencije "RIA novosti" izložen je snažnom sajber napadu, objavljeno je iz ovog ruskog medija.

"Sajt agencije 'RIA novosti' je pod masovnim DDoS napadom, uglavnom iz inostranstva, što se dešava drugi dan zaredom, nakon najave 'Anonimusa' o sajber-ratu protiv Rusije i sankcija Zapada u oblasti informacionih tehnologija", saopštile su tehničke službe agencije.

19.16 - Slovenija zatvorila vazdušni prostor za ruske avione

Slovenija je danas odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

19.02 - Sirene u Kijevu, oglasio se Zelenski

Prema pisanju pojedinih medija u Kijevu su se ponovo oglasile sirene, a građani su pozvani da se hitno smjeste u skloništa.

Večeras se putem Telegrama obratio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i poručio da "neprijatelj nema šanse".

18.50 - U toku napad na Mikolajiv

CNN javlja kako je u toku veliki napad na strateški pomorski grad Mikolajiv na jugu Ukrajine. Rusi ga napadaju iz vazduha i sa tla.

CNN piše kako je do napada došlo nakon što su ukrajinski vojnici ispalili hice upozorenja te otkrili nekoliko sabotera.

Grad koji se nalazi kod Crnog mora podigao je svoj most danas za šta mještani kažu da se događa vrlo rijetko. Most je navodno podignut kako bi se prekinula veza između sjevernog i južnog dijela grada nakon što su se pojavile nepotvrđene informacije oko iskrcavanja ruskih padobranaca u sjevernim dijelovima grada.

18.41 - Projektilom pogođena kuća u Kijevskoj regiji, ima žrtava

Neprijateljski projektil pogodio je privatnu stambenu kuću u selu Borodianka, u Kijevskoj regiji, usmrtivši tri osobe, potvrdio je Glavni odjel ukrajinske državne službe za hitne slučajeve u Kijevskoj regiji na svojoj Facebook stranici, javlja Ukrinform.

18.26 - Borbena grupa NATO za Slovačku sa 1.200 stranih vojnika

Borbena grupa NATO, koja se formira za Slovačku kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, uključivaće 1.200 stranih vojnika i raketni odbrambeni sistem "Patriot" kojim će upravljati njemačko i holandsko osoblje, izjavio je danas slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

18.16 - Rusi zauzeli još jedan aerodrom

Navodno je bivši aerodrom Berdjansk pao u ruke Rusa. Čeka se potvrda. To bi značilo da je Rusima otvoren put prema Mariupolju.

18.14 - Rusija zatvorila vazdušni prostor za rumunske avione

Rusija je zatvorila svoj vazdušni prostor za rumunske avione zbog, kako se navodi, "neprijateljskih odluka rumunskih vazduhoplovnih vlasti", saopštila je danas ruska savezna agencija za vazduhoplovstvo Rosavijacija.

Vlasti u Rumuniji su ranije potvrdile da će zabraniti ruskim avio-kompanijama pristup svom vazdušnom prostoru i ovom odlukom su se pridružile drugim srednjeevrospkim zemljama koje su uvele istu zabranu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

18.05 - Ruske trupe uništile branu koja prekida dotok vode do Krima

Ruske trupe uništile su betonsku branu koju su ukrajinske vlasti podigle u oblasti Herson 2014. godine da bi prekinule dotok vode do Krima, potvrdio je danas Sergej Aksjonov, guverner Krima, poluostrva koje je pripojeno Rusiji.

U izvještaju agencije RIA Novosti se podsjeća da je Ukrajina podigla branu preko kanala iz kojeg se, prije ruske aneksije 2014. godine, snabdijevao Krim sa 85 odsto potrebne vode, prenosi Rojters.

Kanal iz sovjetskog doba izgrađen je da kanališe vodu iz reke Dnjepar u područja Herson i Krim.

18.02 - Njemačka ukinula blokadu slanja oružja Ukrajini

Njemačka je odustala od blokade isporuke njemačkog oružja Ukrajini preko trećih zemalja.

Ova odluka je veliki zaokret u njemačkoj politici i mogla bi da omogući povećanje evropske vojne pomoći Ukrajini, pošto su mnoga oružja u Evropi bar djelimično njemačke proizvodnje, što znači da Berlin ima pravo glasa o njihovoj upotrebi i izvozu, piše BBC.

18.01 - Erdoan i Zelenski razgovarali o dešavanjima u Ukrajini

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su danas telefonom kako bi se usredsredili na najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštio je kabinet predsjednika Turske.

"Tokom razgovora dotakli su se nedavnih dešavanja i vojnog upada Rusije u Ukrajinu", saopštio je Erdoanov kabinet, preneo je TAS S.

Predsjednik Erdogan je naglasio da ulaže napore da se primirje proglasi što je prije moguće, što bi obezbijedilo da više ne bude poginulih i da Ukrajina ne pretrpi veću štetu, dodaje se u saopštenju.

Erdoan je, takođe, izrazio žaljenje zbog pogibije ukrajinskih građana u ruskom napadu.

18.00 - Kirilenko: U Donjeckoj oblasti danas ubijeno 19 civila

Najmanje 19 civila je ubijeno, a 73 ranjeno danas u granatiranju ruskih snaga u Donjeckoj oblasti, tvrdi predsjednik civilno-vojne administracije Donjecke oblasti Pavel Kirilenko, a prenosi ukrajinski Interfaks.

"Kao posljedica ruskog granatiranja 26. februara, 19 civila je ubijeno, a 73 je ranjeno", naveo je Kirilenko na društvenim mrežama, prenosi Rojters pisanje Interfaksa.

Kirilenko je rekao da je najviše žrtava bilo u Volnovaki, njih 15.

17.46 - Ukrajinci dobili uputstva kako da napadnu Ruse

Vojska Ukrajine ponovo je apelovala na građane da im pomognu da pobijede neprijatelja.

Ovoga puta, na sajtu Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine objavljena je lista zadataka koje građani treba da ispune kako bi se spriječilo napredovanje neprijatelja na njihovoj teritoriji.

17.34 - Ruska flota kod Zmijskog ostrva uništila šest manjih brodova

Manji brodovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

17.30 - Rusija blokirala Twitter

Rusija je blokirala pristup Twitteru nekoliko sati nakon što je društvena mreža spriječila oglašavanje ruskih medija na platformi.

17.20 - Hakovana stranica Kremlja i još nekoliko stranice ruske vlade

Kijev Independent javio je da su srušene stranice Kremlja i zaista im se trenutno ne može pristupiti. Dodaju i da je ukrajinska telekomunikacijska agencija javila da je srušeno šest stranica ruske vlade. Anoynomousi, koji su najavili da kreću u cyber rat protiv Rusa, objavili su prije sat vremena da nastavljaju s napadima.

17.17 - Dvije osobe poginule kada je projektil pogodio zgradu

Dvije osobe su poginule u stambenoj zgradi koja je jutros pogođena projektilom u Kijevu, saopštile su ukrajinske vlasti.

U saopštenju Državne službe za vanredne situacije navodi se da je još šest lica teže povrijeđeno, prenio je BBC.

Gradonačelnik Vitalij Kličko ranije je rekao da je projektil pogodio zgradu u jugozapadnom predgrađu Kijeva, nedaleko od aerodroma Žulijani.

17.11 - Solomčuk: Počinje "lov na ruske vojnike"

Ukrajinski poslanik Dmitro Solomčuk izdao je novo obavještenje za građane oblasti Rivne.

Naime, on je na svom Telegram i Facebook nalogu podijelio da je "lov na ruske osvajače otvoren".

"Ako na teritoriji regiona Rivne naiđete na Rusa, eliminišite ga ili zarobite. Nagrade su - 50 dolara za mrtvog, a 100 dolara za zarobljenog ruskog vojnika", napisao je on.

Dodao je da će adresa magacina za njihovo zbrinjavanje naknadno biti objavljena, a čak je naglasio i da su planirane veće nagrade, ali da "nije vrijedno".

16.59 - Ukrajinska Rada traži isključivanje Rusije iz SB UN

Vrhovna rada Ukrajine pozvala je danas na isključivanje Rusije iz Savjeta bezbjednosti UN, jačanje sankcija protiv "svih Rusa" koji snose odgovornost i zatvaranje neba nad Ukrajinom.

Poslanici ukrajinskog parlamenta zatražili su i da ruski predsjednik Vladimir Putin bude označen kao "ratni zločinac".

U apelu koji u video-snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu parlamenta pročitao predsjednik Rade Ruslan Stefančuk, ističe se da su Ukrajini od svijeta "potrebna djela", prenosi RIA Novosti.

"Zato pozivamo zemlje EU i NATO da odmah, danas, zatvore nebo nad Ukrajinom, a da Rusija da bude isključena iz Savjeta bezbjednosti UN. Pozivamo svijet da označi Putina kao ratnog zločinca, da pojača sankcije ne samo protiv njega, već protiv svih Rusa koji snose punu odgovornost za svoju moć", navodi se u apelu.

16.40 - Duda: EU da ubrza put Ukrajine ka članstvu

Brisel bi bi trebalo da ubrza put Ukrajine ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je danas predsjednik Poljske Andžej Duda, dodajući da Ukrajina, takođe, treba da ima pristup fondovima EU za obnovu zemlje.

"Poljska podržava ekspresni put za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji", napisao je Duda na svom Twitter nalogu, prenio je Rojters.

Treba joj odmah odobriti status kandidata i odmah nakon toga započeti razgovore o članstvu, istakao je on.

"Ukrajina, takođe, treba da ima pristup fondovima EU za obnovu. To je ono što Ukrajina zaslužuje", istakao je predsjednik Poljske.

16.27 - Novo naređenje Rusa: Ofanziva u svim pravcima

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da je nakon odbijanja Ukrajine da pregovara, dato novo naređenje.

Ono se odnosi na razvitak ofanziva u svim pravcima.

"Nakon što je ukrajinska strana odustala od pregovaračkog procesa, danas je svim jedinicama naređeno da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu sa planom operacije", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi B92.

Napominje se da grupe trupa DNR i LNR nastavljaju ofanzivu uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije. Jedinice snaga LNR napadaju u pravcu sela Rubižnoje.

16.11 - "Turska nije donijela odluku o zabrani prolaska ruskih brodova"

Turska nije donijela odluka da zatvori moreuze Dardanele i Bosfor za ruske brodove, izjavio je za Rojters turski zvaničnik upoznat s tim pitanjem.

Takođe, ambasada Rusije u Turskoj navodi da nije dobila zvanično obavještenje od Turske o zatvaranju moreuza za ruske ratne brodove, javio je Interfaks.

16.06 - Ukrajina demantovala da odbija pregovore sa Rusijom

Ukrajina je danas demantovala navode da odbija da pregovara o prekidu vatre sa Rusijom, ali i navela da nije spremna da prihvati ultimatume ili neprihvatljive uslove.

15.54 - Neprekidni policijski čas u Kijevu od danas do ponedjeljka

U Kijevu će od danas popodne do ponedjeljka ujutru biti na snazi neprekidni policijski čas, saopštila je danas kancelarija gradonačelnika glavnog grada Ukrajine.

"Radi efektnije odbrane prijestonice i bezbjednosti njenih stanovnika, policijski čas će biti na snazi od danas, 26. februara, u 17 časova, do 28. februara ujutru", navodi se u saopštenju gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Prethodno je Kličko naveo da je produžen policijski čas i da će trajati od 17 do 8 časova svaki dan, prenio je Rojters.

15.39 - Zelenski: Turska zabranjuje ulazak ruskih brodova u Crno more

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Turska blokirati kretanje ruskih vojnih brodova ka Crnom moru.

15.33 - Ukrajina: Srušili smo ruski avion pun padobranaca

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je kako je velik broj ruskih padobranaca poginuo nakon što su ukrajinske snage oborile avion koji je prevozio ruske padobrance kod Kijeva.

BBC nije uspio provjeriti ove tvrdnje, a rusko ministarstvo odbrane još nije komentiralo izvještaje.

Ministarstvo odbrane u Kijevu napisalo je u objavi na Facebooku da su ukrajinski borbeni avioni Su-27 presreli ruski transportni vojni avion IL-76 MD rano jutros oko 00.30 po lokalnom vremenu dok je pokušavao spustiti padobrance kod Kijeva.

Prema specifikacijama koje je objavio proizvođač, avion može prevoziti do 167 vojnika, kao i posadu od 6-7 ljudi.

"Ovo je osveta za Lugansk 2014", napisao je na Facebooku komandant ukrajinske vojske, general-pukovnik Valerij Zalužnij, misleći na rušenje ukrajinskog aviona prije osam godina, u kojem je poginulo 40 padobranaca i devet članova posade.

Portparol ruske vojske general-bojnik Igor Konašenkov izjavio je u subotu da Moskva nije pretrpjela žrtve tokom invazije, piše Index.

15.29 - Ukrajina: Rusija zatvorila sjeverozapadni dio Crnog mora za plovidbu

Ukrajinska granična služba saopštila je danas da je Rusija zatvorila sjeverozapadni dio Crnog mora za plovidbu.

Prisustvo brodova u ovoj zoni smatraće se terorističkom prijetnjom, preneseno je u saopštenju, prenio je Rojters.

Ukrajina je juče saopštila da je Rusija pogodila dva komercijalna broda u blizini južne ukrajinske luke Odese, dan nakon što je počela napad na Ukrajinu.

15.25 - Božinović: Izbjeglice iz Ukrajine stižu u Hrvatsku

"U Hrvatsku je ušlo desetak osoba iz Ukrajine koje su došle privatnim kanalima, prijateljskim kontaktima i smješteni su u tim privatnim smještajima", rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Kaže da Hrvatska ima smještajne kapacitete za prihvat izbjeglica, prenosi Index.

Premijer Andrej Plenković je u subotu sazvao sastanak sa članovima Vlade, civilne zaštite i Crvenog krsta radi podizanja stepena pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.

"Solidarni smo s ukrajinskim narodom", objavio je premijer tom prilikom na društvenim mrežama.

15.17 - Slovačka uvela vanredno stanje zbog priliva izbjeglica

Vlada Slovačke danas je proglasila vanredno stanje zbog priliva stranaca u zemlju, prenose slovački mediji.

Kako je navedeno, cilj uvođenja vanrednog stanja koje je stupilo na snagu u podne, stvaranje je neophodnih uslova za otklanjanje posljedica masovnog priliva stranaca na teritoriju Slovačke.

Predstavnici vlade i drugih organa zaduženi su za preduzimanje mjera za civilnu zaštitu stanovništva, rješavanje kriznih situacija kako ne bi ugrozili živote, zdravlje i imovinu stanovnika zemlje, prenosi Interfaks.

Tokom proteklog dana istočnu granicu Slovačke prešlo je 10.500 ljudi.

Prije početka krize u Ukrajini, slovački graničari zabilježili su oko 1.500 prelazaka istočne granice zemlje.

15.08 - Zemlje šalju oružje i municiju Ukrajini, Njemačka šljemove

Brojne države najavile su slanje vojne pomoći Ukrajini koja se bori protiv ruske invazije čije se snage približavaju i ukrajinskoj prijestonici, a Njemačka se našla pod kritikom Kijeva jer se odlučila samo za slanje pet hiljada kaciga, javljaju agencije.

14.54 - Mediji: Rusi tvrde da su stambenu zgradu u Kijevu pogodili Ukrajinci, a ne oni

Rusko ministarstvo obrane demantovalo je izvještaje da je jedna od njenih raketa pogodila stambenu zgradu u Kijevu, tvrdeći da je štetu prouzrokovao ukrajinski protivvazdušni projektil, saopštile su ruske državne novinske agencije, pozivajući se na izvor u ministarstvu.

14.35 - Ankara spremna da bude domaćin pregovora Moskve i Kijeva

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom pozvao je na zaustavljanje vojnih operacija Rusije.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Čavušoglu ponovio da je Ankara spremna da bude domaćin ruskim i ukrajinskim liderima radi mirovnih razgovora. /kraj/ml

14.10 - Kremlj: Putin naredio obustavu operacije u Ukrajini, pa povukao odluku

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je naredio da se obustave operacije ruskih trupa u Ukrajini, ali je naređeno da se nastavi sa planom nakon što je Kijev odbio da pregovara, rekao je portparol Kremlja.

Trećeg dana sukoba u Ukrajini kao bomba je odjeknula vijest da je Putin bio naložio da se prekinu specijalne operacije ruskih trupa u toj zemlji. Međutim, ubrzo je tu odluku i povukao.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, odluka o nastavku specijalnih operacija donesena je nakon što je Kijev odbio da pregovara sa Moskvom.

13.50 - Ukrajinski ministar odbrane: Rusi mijenjaju taktiku

Ukrajinski ministar obrane tvrdi da Rusi mijenjaju taktiku. Kaže da su pogriješili i doživjeli neuspjeh.

Tvrdi da su njihovi napadi zaustavljeni te sada prelaze na sabotažu i padobranske desante.  

13.45 - Novi policijski čas u Kijevu 

Kijev je proglasio novi policijski sat.

Kako je objavio Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, trajaće od 17 časova do osam ujutro. Odluka kreće od danas.

13.36 - Zabrana letova prevoznicima iz Bugarske, Poljske i Češke 

Rusija je zabranila prevoznicima iz Bugarske, Poljske i Češke letove iznad ruske teritorije kao odgovor na slične odluke tih zemalja prema ruskim kompanijama, saopštila je danas ruska administracija za civilnu avijaciju.

Ranije ove sedmice, Rusija je zabranila pristup britanskim prevoznicima u svoj vazduši prostor nakon što je London zabranio letove u Britaniju ruskoj državnoj kompaniji "Aeroflot". 

13.13. Kličko: U Kijevu više nema ruskih trupa

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko tvrdi da u Kijevu više nema ruskih trupa, ali da djeluju diverzantske grupe.

Kličko je u današnjoj video poruci istakao da je od šest sati ujutro iz vazduha povrijeđeno 35 ljudi, među kojima dvoje djece

11. 35 - Ukrajinci bježe u Poljsku

Oko 100.000 ljudi prešlo je u Poljsku iz Ukrajine od početka vojne akcije Rusije, a od jutros je granicu prešlo 9.000 ljudi, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Poljske Pavel Šefernaker.

10. 57 - "Sankcije Rusiji ne znače ništa, operacija ide do kraja"

Sankcije prema Rusiji neće promijeniti ništa i operacija da se zaštiti Donbas će biti potpuno sprovedena, izjavio je danas zamjenik predsjedavajućeg Savjeta za bezbjednost Dmitri Medvedev. "Ove 'sjajne' sankcije definitivno neće promijeniti ništa. To je čak jasno i neupućenima u Stejt departmentu. Ovo se odnosi na odluku da se sprovede vojna operacija da se zaštiti Donbas", istakao je Medvedev, prenio je TAS S.

10. 49 - Makron: Rat će potrajati, a posljedice će osjetiti Evropljani

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je ubijeđen da će ruska vojna intervencija u Ukrajini potrajati i upozorio da bi to moglo da ima ozbiljne posljedice za Evropljane.

"Rat se vratio u Evropu. Ovaj rat je jednostrano odabrao Vladimir Putin i potrajaće. Kriza koju nosi rat sa sobom će imati dugotrajne posljedice. Moramo se pripremiti da budemo odlučni, ali i da budemo solidarni", rekao je Makron.

10.40 - Ukrajina granatirala Starobiljsk sistemima "Grad"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ukrajinske snage granatirale raketnim sistemima "Grad" stambenu četvrt grada Starobiljsk, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici.

Navedeno je da ima poginulih civila, prenosi RIA Novosti.

Rusko ministarstvo tvrdi da postoje pouzdani podaci da ukrajinske snage nameravaju da napadnu i Krematorsk i Slavjansk.

10.20 - U Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, PVO sistemi, municija

Ukrajinski šef diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da je u Ukrajinu stiglo protivtenkovsko oružje, sredstva protivvazdušne odbrane, municija za sve vrste naoružanja i artiljerije, vozila, panciri, gorivo.

Kuleba je na Fejsbuku napisao da svaki novi dan donosi nove sankcije, naoružanje i izolaciju Rusije.

"Glavno je da čvrsto stojimo i držimo Kijev", istakao je ukrajinski ministar.

Kuleba je naveo da su noćas razgovarali američki i ukrajinski predsednik Džozef Bajden i Vladimir Zelenski i da je Bajden odlučio da Ukrajini odmah dodijeli 600 miliona dolara, od čega 250 miliona za opštu pomoć i 350 miliona za vojnu pomoć.

Osim toga, Bijela kuća je zatražila od Kongresa saglasnost za izdvajanje 6,4 milijarde dolara za podršku Ukrajini, od čega je 3,5 milijardi za odbranu, dodao je Kuleba.

10.01 - Ljasko: Poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece

Ministar zdravlja Ukrajine Viktor Ljaško saopštio je da je u intervenciji Rusije u Ukrajini poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece.

Ljaško je na Fejsbuku napisao da je ranjeno 1.115 Ukrajinaca, od kojih 33 djece.

09.45 - U Kijevu obustavljen rad metroa

U Kijevu je obustavljen rad metroa, potvrdio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Kličko je u objavi na Telegramu pozvao građane glavnog grada da ostanu kod kuće ili u skloništima, prenosi UNIAN.

9.35 - Konasenkov: Ruske snage uništile vise od 800 vojnih objekata

Ruske oružane snage uništile su više od 800 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

"Ruske Oružane snage uništile su 821 ukrajinski vojni objekat, uključujući i 14 vojnih pista, 19 kontrolnih centara i komunikacionih čvorova, 24 protivvazdušna sistema S-300 i defanzivnih raketnih sistema Osa, kao i 48 radara", dodao je on, prenosi TAS S.

Konašenkov je dodao da su ruske snage oborile po sedam ukrajinskih aviona i helikoptera.

"Oboreno je sedam vojnih aviona, sedam helikoptera i devet dronova. Uništeno je 87 tenkova i ostalih oklopnih vozila, 28 višestrukih raketnih sistema, 118 specijalnih vojnih vozila. Ruska mornarica uništila je osam ukrajinskih patrolnih brodova", kazao je Konašenkov.

9.25 - Zelenski: Ključan trenutak za odluku o članstvu Ukrajine u EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sada "ključan trenutak" da se odluči o člansvu Ukrajine u Evropsku uniju, u vrijeme dok Rusija nastavlja sa vojnim operacijama.

Zelenski je u tvitu otkrio da je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o "daljoj efikasnoj pomoći i herojskoj borbi Ukrajinaca za svoju slobodu i budućnost", prenio je Rojters.

9.20 - Stambena zgrada u Kijevu pogođena projektilom

Stambena zgrada u blizini drugog arodroma u Kijevu pogođena je projektilom ili raketom rano jutros, a slike s mjesta događaja pokazuju veliki udar na gornje spratove nebodera, javljaju svjetski mediji.

8.53 - Zelenski: Oružje i oprema naših partnera stižu u Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski saopštio je, posle jutrošnjeg razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da oružje i oprema ukrajinskih partnera stižu u Ukrajinu.

"Novi dan na diplomatskom frontu započeli smo razgovorom sa Emanuelom Makronom. Stiže nam oružje i oprema naših partnera. Antiratna koalicija je aktivna", napisao je Zelenski na Tviteru.

8.34 - Konasenkov: Puna kontrola vojske Rusije nad Melitopoljom

Ruska vojska uspostavila je potpunu kontrolu nad Melitopoljom, gradom na jugu Ukrajine, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da ruski vojnici preduzimaju sve mjere da osiguraju bezbjednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi, prenosi RIA Novosti.

8.02 - Zelenski: Nećemo položiti oružje 

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine poručio da Ukrajina neće prestati da se bori protiv, kako je rekao, "ruskog agresora".

7.58 - Rusija uložila veto - Kina, Indija i UAE bili uzdržani

Rusija je sinoć uložila veto na Nacrt rezolucije u kojoj Savet bezbjednosti UN poziva na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja članica, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani.

Rezoluciju su predložile Sjedinjene Američke Države i Albanija.

7.28 - Rusko MO: Napad krstarecim raketama na vojne objekte UKR

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je danas da su Oružane snage Rusije noćas izvele napad krstarećim raketama sa mora i iz vazduha na vojne objekte u Ukrajini.

"Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dalekog dometa sa upotrebom krstarećih raketa sa mora i iz vazduha na vojnu infrastrukturu Ukrajine", rekao je Konašenkov, javlja RIA Novosti.

On je ponovio da su mete samo objekti vojne infrastrukture, a ne stambeni i društveni objekti.

7.20 - Rakete iz Crnog mora padaju pored Sumija, Poltave...

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su oblasti u blizini grada Sumi, kao i Poltave i Marijupolja, pogođene iz vazduha ruskim krstarećim raketama tipa "kalibar" lansiranim iz Crnog mora.

Borbe uveliko traju u Marijupolju, Hersonu, Nikolajevu i Odesi, naveo je savetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, prenio je Rojters.

"Žestoke borbe se vode u blizini Marijupolja, međutim, nema šanse da se taj grad preda ili da padne", tvrdi Podoljak.

7.00 - Mediji: Granatiranje u centru Kijeva

U centru Kijeva se čuje granatiranje od ranog jutra, javlja Rojters pozivajući se na izjave svjedoka.

Agencija izvještava i da se vode borbe oko vojnog garnizona u centralnom dijelu ukrajinske prestonice.

Sve o dešavanjima tokom prethodnog dana možete da pročitate OVDJE.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije