Svijet

Ruska flota kod Zmijskog ostrva uništila šest manjih brodova

Ruska flota kod Zmijskog ostrva uništila šest manjih brodova
Foto: Tanjug/AP | Ruska flota kod Zmijskog ostrva uništila šest manjih brodova

MOSKVA - Manji brodovi Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da likvidiraju sopstvene vojnike koji su položili oružje na Zmijskom ostrvu dok ih je ruska vojska evakuisala, ali je napad odbijen, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je objasnio da je 25. februara tokom evakuacije 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva koji su dobrovoljno položili oružje, 16 manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine pokušalo da napadne brodove ruske Crnomorske flote, koristeći "taktiku roja".

Jedan dio ukrajinskih vojnih plovila djelovao je krijući se iza civilnih brodova.

"Cilj ovog napada bila je, prije svega, osveta ukrajinskim vojnicima koji su položili oružje i optuživanje ruske vojske za likvidiranje zarobljenika. Usljed bitke na moru, šest manjih brodova Ratne mornarice Ukrajine je uništeno. Nijedan od 82 ukrajinska vojnika sa Zmijskog ostrva nije povrijeđen", rekao je Konašenkov.

On je istakao da su za vrijeme napada ukrajinskih plovila iznad tog područja patrolirale američke strateške bespilotne letjelice, javljaju mediji.

"Velika je vjerovatnoća da su upravo američke bespilotne letjelica navodile ukrajinska plovila na brodove Crnomorske flote Rusije", istakao je Konašenkov.

On je ukazao i na to da kijevski režim masovno i bez ikakve kontrole dijeli građanima automatsko oružje, minobacače i municiju.

Konašenkov je rekao da će to što nacionalisti uvlače civile u borbena dejstva neminovno dovesti do nesrećnih slučajeva i žrtava.

"Pozivamo građane Ukrajine da budu razumni i da ne podliježu provokacijama kijevskog režima i ne dovode sebe i svoje bližnje u situaciju da nepotrebno stradaju", rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ukrajinski nacionalisti primjenjuju taktiku terorista u Siriji i koriste "bandermobile" (po ugledu na džihadmobile) koji imaju visoku prohodnost i naoružani su oružjem velikog kalibra i minobacačima.

Konašenkov je dodao da ukrajinski nacionalisti nastavljaju da raspoređuju višecjevne bacače i artiljeriju u stambenim kvartovima u Kijevu i drugim gradovima i to potvrđuju obavještajni podaci.

Oni pokušavaju da isprovociraju odgovor ruskih snaga po civilima.

On je još jednom naglasio da ruska vojska ne izvodi nikakve udare na stambene dijelove ukrajinskih gradova.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin donio je odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu i istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine nego njenu demilitarizaciju i denacifikaciju.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije