Svijet

Zelenski: Turska zabranjuje ulazak ruskih brodova u Crno more

Zelenski: Turska zabranjuje ulazak ruskih brodova u Crno more
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Preš Office via AP | Zelenski: Turska zabranjuje ulazak ruskih brodova u Crno more

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Turska blokirati kretanje ruskih vojnih brodova ka Crnom moru.

Zelenski je na Twitter objavi izrazio zahvalnost turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoanu i turskom narodu na toj odluci.

"Zahvalan sam prijatelju, predsjedniku Erdoanu, kao i turskom narodu za snažnu podršku. Zabrana prolaska ruskih vojnih brodova prema Crnom moru i značajna vojna i humanitarna pomoć danas su ekstremno važni. Narod Ukrajine to nikad neće zaboraviti", poručio je Zelenski.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu rekao je juče da Ankara ne može da zabrani ruskim ratnim brodovima ulaz u Crno more kroz svoje moreuze, kao što je to zahtijevala Ukrajina, zbog klauzule u međunarodnom ugovoru kojom je plovilima dozvoljeno da se vrate u svoje matične baze.

On je objasnio da Turska može da zatvori moreuze za ruske ratne brodove u jednom pravcu, iz svojih matičnih baza ka Mediteranu.

Kijev je prethodno zatražio od Turske da blokira ruske ratne brodove u prolazu kroz moreuze Dardaneli i Bosfor koji vode ka Crnom moru, nakon što je Moskva u četvrtak pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Ruske snage su se u okviru akcije iskrcale u ukrajinske luke na Crnom i Azovskom moru.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936, Turska ima kontrolu nad moreuzima i može da ograniči prolaz ratnih brodova tokom rata ili ako je ugrožena.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije