Svijet

Rusija uložila veto na rezoluciju o Ukrajini, Kina, Indija i UAE bili uzdržani

Rusija uložila veto na rezoluciju o Ukrajini, Kina, Indija i UAE bili uzdržani
Foto: N.N. | Rusija uložila veto na rezoluciju o Ukrajini, Kina, Indija i UAE bili uzdržani

NJUJORK - Rusija je sinoć uložila veto na Nacrt rezolucije u kojoj Savet bezbjednosti UN poziva na hitno obustavljanje ofanzive u Ukrajini.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja članica, dok su Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili uzdržani.

Rezoluciju su predložile Sjedinjene Američke Države i Albanija.

U tekstu je navedeno da "SB UN podržava poziv generalnog sekretara UN Ruskoj Federaciji da zaustavi ofanzivu na Ukrajinu", prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da SB "izražava duboko žaljenje u vezi sa agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu".

Rusija se u dokumentu poziva da odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine i uzdrži se od dalje "nezakonite prijetnje upotrebom sile ili upotrebe sile protiv bilo koje države UN".

Zahtijeva se da Rusija odmah, potpuno i bez preduslova povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

"Savjet bezbednosti UN izražava žaljenje zbog odluke Ruske Federacije u vezi sa statusom pojedinih regiona Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine", navodi se u nacrtu i od Rusije traži da odmah poništi odluke u vezi sa priznavanjem DNR i LNR.

Prema nacrtu, Savet bezbjednosti UN apeluje na strane da se pridržavaju sporazuma iz Minska i da konstruktivno rade u relevantnim međunarodnim mehanizmima, uključujući Normandijski format i trilateralnu kontakt grupu.

Rusija je jedna od od članica Saveta bezbjednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Večerašnjim stavljanjem veta ponovila se situacija iz 2014. nakon što se Krim pripojio Rusiji, a kada je Moskva blokirala rezoluciju koju su predložile SAD i koja se protivila referendumu o statusu Krima sa pozivom zemljama da ga ne priznaju.

Tada je rezoluiju podržalo 13 članica, a Kina je bila uzdržana.

Generalna skupština UN je tada usvojila rezoluciju kojom se referendum proglašava nevažećim, a koju je podržalo 100 članica, 11 je bilo protiv i 58 uzdržanih, dok dvadesetak zemalja nije glasalo.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije