Svijet

Ford zatvorio pogon u Detroitu zbog blokade mosta u Kanadi

Ford zatvorio pogon u Detroitu zbog blokade mosta u Kanadi
Foto: Tanjug/AP | Ford zatvorio pogon u Detroitu zbog blokade mosta u Kanadi

TORONTO - Američka kompanija Ford je bila primorana da danas zatvori pogon u SAD, pošto kanadski demonstranti već treći dan drže u blokadi most između Kanade i Detroita zahtijevajući ukidanje kovid mjera ograničenja.

Blokada mosta ima sve šire implikacije na sjevernoameričku automobilsku industriju, prenosi agencija AP.

Kanadski premijer Džastin Trudo odlučno je stao protiv ublažavanja kovid mjera ograničenja, suočavajući se s narastajućim pritiskom tokom posljednjih nedjelja zbog protesta protiv ograničenja i protiv njega lično.

Demonstranti u kamionetima blokiraju most "Ambasador", između Detroita i Vindzora u Ontariju, treći dan zaredom, sprečavajući ulazak vozila u Kanadu, dok se saobraćaj ka SAD i dalje odvija.

Preko tog mosta se obavlja 25 odsto ukupne trgovine između dvije zemlje. Kanadske vlasti su sve zabrinutije zbog ekonomskih efekata

Ford je kasno sinoć saopštio da je zbog nedostatka dijelova primoran da zatvori fabriku motora u Vindzoru i da će se u fabrici za sklapanje vozila u Oukvilu (Ontario) raditi skraćeno.

"Ovaj prekid saobraćaja na mostu Detroit - Vindzor nanosi štetu kupcima, radnicima u auto-industriji, dobavljačima, zajednicama i kompanijama sa obje strane granice. Nadamo se da će se ova situacija brzo riješiti jer bi mogla da ima šire posljedice za sve proizvođače automobila u SAD i Kanadi", naveo je Ford u saopštenju.

Nedostak dijelova zbog blokade takođe je primorao Dženeral motors (GM) da u srijedu otkaže rad druge smjene u fabrici SUV vozila u blizini Lansinga u Mičigenu. Portparol te kompanije Dan Flores rekao je da se očekuje da će se proizvodnja normalizovati danas i da se za sada ne očekuje nikakav dodatni uticaj.

Pored toga, portparol Tojote Skot Vazin izjavio je kasno sinoć da kompanija neće moći da proizvodi ništa u tri kanadske fabrike do kraja ove nedjelje zbog nestašice dijelova. Mada se u saopštenju kao razlozi navode problemi u lancu snabdijevanja, vremenske prilike i izazovi povezani s pandemijom, AP napominje da je obustava proizvodnje uslijedila samo nekoliko dana nakon početka blokade mosta u ponedjeljak.

"Naši timovi marljivo rade na smanjenju uticaja na proizvodnju", saopštili su iz Tojote, dodajući da u ovom trenutku ne očekuju otpuštanja.

Kompanija Stelantis, nekadašnji Fijat Krajsler, izvijestila je da normalno radi, mada je morala da skrati smjene u srijedu u svojoj fabrici minivana u Vindzoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije